Подозрителното в смъртта на беларуския външен министър - говори негов бивш колега (ВИДЕО)

9221
Подозрителното в смъртта на беларуския външен министър - говори негов бивш колега (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Владимир Макей знаеше за Александър Лукашенко повече, отколкото всеки друг човек в Беларус. Това заяви пред беларуската опозиционна телевизия NEXTA Павел Латушко, бивш министър на културата на Беларус (2009 – 2012), говорейки за изненадващата смърт на беларуския външен министър.

Той знаеше за личния живот на Лукашенко – знаеше кой посещава Лукашенко, с кого пие Лукашенко, с кого се среща. Това беше човек, знаещ много, обобщи Латушко.

По думите на бившия беларуски министър, случаят с Макей е много странен. Той посочи, че това е четвърти подобен случай в историята, касаещ беларуски външен министър. И изброи предишните – Уладзимир Сянко, Иван Антанович и Урал Латипов слизат от поста си след участие в срещата на министрите на ОССЕ. Макей планираше да посети Полша и да участва в следващата министерска среща на ОССЕ и 3 дни преди това умря, подчерта Латушко.

"Странно, но може пък да не е конспирация. Но помня, че Макей работеше като посланик в Полша от 2002 до 2008 година", добави Латушко. И си спомни за случки от това време – тогавашният беларуски премиер Сергей Сидорски планирал посещение в Полша и ден преди визитата военното аташе на Полша в Беларус било задържано и експулсирано от Беларус, а визитата пропада. Друга случка – председателят на беларуския парламент Генади Новицки и беларуският вицепремиер Андрей Кобяков също планирали визита в Полша и преди посещението имало арести на етнически поляци в Беларус, уж заради наркотрафик. Заради това пропаднали две важни комисии по търговски въпроси между Беларус и Полша.

Лукашенко: Зеленски да се спре, нататък ще е пълно унищожение

Украинският президент Володимир Зеленски трябва да спре и да започне мирни преговори с Русия, ако иска да избегне пълното унищожение на...

За всички тези случки има изготвен секретен доклад в Беларус, според който зад тези случки стои дългата ръка на КГБ и Русия (в Беларус КГБ запазва името си от времето на СССР), твърди Латушко. И подчерта – Макей планираше визита в Полша, може би е искал да занесе нещо важно там, но не доживя само три дни. Но това може да е теория на конспирацията, подчерта Латушко. "Склонен съм да смятам, че това е било много сериозен психологически удар – Макей е останал сам, всички влакове са заминали", направи сравнение той. "И на него му е било много трудно да го преживее", добави бившият министър.

Официални беларуски източници все още не са назовали причината за смъртта на Макей. Вчера беларуското издание "Наша нива" писа, че той е починал от инфаркт, тъй като не е обърнал внимание на състоянието си и не е потърсил помощ навреме. Политикът е бил в дома си в Дрозди. И е известно, че се е готвел на следващия ден да отиде на театър - на постановката на съпругата си, актрисата Вера Полякова-Макей, съобщават журналистите от изданието.

RLI: Путин ще ликвидира Лукашенко, за да хвърли беларуските войски в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа