Подозрителното в смъртта на беларуския външен министър - говори негов бивш колега (ВИДЕО)

9127
Подозрителното в смъртта на беларуския външен министър - говори негов бивш колега (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Владимир Макей знаеше за Александър Лукашенко повече, отколкото всеки друг човек в Беларус. Това заяви пред беларуската опозиционна телевизия NEXTA Павел Латушко, бивш министър на културата на Беларус (2009 – 2012), говорейки за изненадващата смърт на беларуския външен министър.

Той знаеше за личния живот на Лукашенко – знаеше кой посещава Лукашенко, с кого пие Лукашенко, с кого се среща. Това беше човек, знаещ много, обобщи Латушко.

По думите на бившия беларуски министър, случаят с Макей е много странен. Той посочи, че това е четвърти подобен случай в историята, касаещ беларуски външен министър. И изброи предишните – Уладзимир Сянко, Иван Антанович и Урал Латипов слизат от поста си след участие в срещата на министрите на ОССЕ. Макей планираше да посети Полша и да участва в следващата министерска среща на ОССЕ и 3 дни преди това умря, подчерта Латушко.

"Странно, но може пък да не е конспирация. Но помня, че Макей работеше като посланик в Полша от 2002 до 2008 година", добави Латушко. И си спомни за случки от това време – тогавашният беларуски премиер Сергей Сидорски планирал посещение в Полша и ден преди визитата военното аташе на Полша в Беларус било задържано и експулсирано от Беларус, а визитата пропада. Друга случка – председателят на беларуския парламент Генади Новицки и беларуският вицепремиер Андрей Кобяков също планирали визита в Полша и преди посещението имало арести на етнически поляци в Беларус, уж заради наркотрафик. Заради това пропаднали две важни комисии по търговски въпроси между Беларус и Полша.

Лукашенко: Зеленски да се спре, нататък ще е пълно унищожение

Украинският президент Володимир Зеленски трябва да спре и да започне мирни преговори с Русия, ако иска да избегне пълното унищожение на...

За всички тези случки има изготвен секретен доклад в Беларус, според който зад тези случки стои дългата ръка на КГБ и Русия (в Беларус КГБ запазва името си от времето на СССР), твърди Латушко. И подчерта – Макей планираше визита в Полша, може би е искал да занесе нещо важно там, но не доживя само три дни. Но това може да е теория на конспирацията, подчерта Латушко. "Склонен съм да смятам, че това е било много сериозен психологически удар – Макей е останал сам, всички влакове са заминали", направи сравнение той. "И на него му е било много трудно да го преживее", добави бившият министър.

Официални беларуски източници все още не са назовали причината за смъртта на Макей. Вчера беларуското издание "Наша нива" писа, че той е починал от инфаркт, тъй като не е обърнал внимание на състоянието си и не е потърсил помощ навреме. Политикът е бил в дома си в Дрозди. И е известно, че се е готвел на следващия ден да отиде на театър - на постановката на съпругата си, актрисата Вера Полякова-Макей, съобщават журналистите от изданието.

RLI: Путин ще ликвидира Лукашенко, за да хвърли беларуските войски в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа