Politico: В Крим се формират партизански отряди, а Русия се готви за битката за полуострова

10328
Politico: В Крим се формират партизански отряди, а Русия се готви за битката за полуострова
Снимка: Getty Images

Войната се приближава към Крим. И нервите тук са на ръба, пише в материал на Politico. В разговори по защитени канали за връзка местните жители коментират, че целият полуостров е под напрежение в очакване на неизбежните преки военни действия.

Пред изданието кримчани разказват, че на полуострова, който Русия незаконно анексира през 2014 г., се формират саботажни партизански групи. Разочарованието и паниката се увеличават. За това допринася всичко - от мобилизацията до цената на бягството оттук.

Един човек споделя, че е ядосан за това, че не му дават легло в болницата заради големия брой ранени руснаци, докарани от фронта. Друг разказва, че изплашеният руски елит се опитва да продаде лъскавите си летни къщи, но не може да намери купувачи, пише в статията.

Руснаците са на тръни

Украински генерал каза как Крим може да бъде отвоюван

Ако превърнем Крим в „остров“, ще получим перспективата за неговото освобождение. Това каза бившият заместник-началник...

Когато руският президент Путин нареди широкомащабна инвазия в Украйна през февруари, малцина очакваха, че 9 месеца по-късно украинската армия ще заплашва да освободи Крим. Но сега вече това не изглежда невъзможно от военна гледна точка, след като добре организираните Въоръжени сили на Украйна успяха да изтласкат руските сили от района на Харков и Херсон.

ОЩЕ: Няма да атакуваме Москва: Зеленски пристигна в освободения Херсон (СНИМКИ) 

Представителят на президента на Украйна в Крим Тамила Ташева вече чертае планове за периода след деокупацията на полуострова и подготвя правната основа за решаване на сложните проблеми, които ще възникнат. Според нея Киев би предпочел да си върне полуострова без бой, но „военният път е единственото решение“.

„Сега ситуацията е много различна от 2014 г. Поддържаме връзка с хората в Крим. И те са все по-ядосани от високите цени на храните, недостига на лекарства и други медицински консумативи. Увеличават се антивоенните протести, особено след като руските власти започнаха частичната мобилизация“, казва тя.

Запитана дали се формират партизански отряди в Крим Ташева е лаконична: „Разбира се, че се формират“. Тя обяснява, че за разлика от 2014 г. сега Украйна има силна армия и решително ръководство. И това променя начина на мислене на хората в Крим.

В Крим се опасяват, че полуостровът може да бъде върнат на Украйна по примера на Херсон

В Крим вече се разпространява паника сред руските военни и местните колаборационисти поради страх от навлизането на Въоръжените сили на...

Политико пише, че напрежението в Крим се е увеличило значително след експлозията на Кримския мост. Този мост служи като критична линия за доставки, свързваща Русия и полуострова. Местни жители разказват пред изданието, че руснаците са станали нервни и нападат привържениците на Украйна, страхувайки се от нов саботаж. „След експлозията настана паника. Оттогава офицери и войници са преместили семействата си обратно в Русия", казва ИТ специалист, добавяйки, че те се опитват да продадат имотите си, но пазарът е мъртъв. Заради санкциите мнозина загубиха работата си, а цените на абсолютно всички стоки скочиха, продължава той. Освен това изборът тук не е голям, а туристическата индустрия е мъртва. Местните са бесни, че не могат да получат медицинска помощ, тъй като болниците в Крим са претъпкани с руски войници, ранени в битките в Херсонска и Донецка област.

ОЩЕ: В Украйна призоваха Русия да бъде преименувана на Московия, сегашното й име е крадено 

Партизанското движение

Според кримчани на фона на влошаващата се ситуация се формират все повече партизански клетки. „Моята група патриоти се познаваме добре. Ние сме учили и работили заедно в продължение на много години и си вярваме. Подготвяме се, но знаем,  че секретността ще определи ефективността на нашите действия“, казва бивш банкер, който твърди, че ръководи отряд от седем души.

Вдъхновени от експлозията на Кримския мост, партизаните планират да саботират военни бази с експлозиви, направени от дизелово гориво и амониев нитрат. 

ОЩЕ: Всяка нощ ликвидирахме по 10 окупатори: Разказ на херсонските партизани 

Зеленски: Ако някой ни предложи деокупация на Крим с невоенни средства, аз съм "за"

Украинският президент Володимир Зеленски реагира на последните руски атаки срещу инфраструктурата на страната му, които оставиха Украйн...

„Руснаците са разтревожени. Затова сме нащрек. Знаем и за други партизански групи, но не комуникираме активно от съображения за сигурност. Имаме договорка с шефа на полицията - самият той разбира, че Русия губи. И е разтревожен. Той ще ни даде ключовете от своя военен арсенал, когато му дойде времето, при условие че по-късно кажем добра дума за него“, добавя бившият банкер пред изданието.

Politico пише, че все още не е известно колко сериозна заплаха представляват украинските партизани за руската армия в Крим. Но пенсионираният американски генерал Бен Ходжис казва, че е очаквал такава сила да се сформира на полуострова. „Очаквах това. Това са както местни, така и диверсанти, проникнали в Крим. Спомнете си как украинците правеха същото срещу германския вермахт през Втората световна война. Тук има традиции в саботажа и бунтовете. Сега не бих искал да бъда руски шофьор на камион, който пътува в колона където и да е. Мисля, че когато дойде време за решителни действия, това ще бъде комбинация от местни партизани и инфилтрирани диверсанти“, обяснява той.

ОЩЕ: Подоляк: След 6 месеца ще съм в свободна Ялта (ВИДЕО) 

Украински представители казват пред Politico, че западноевропейските лидери са раздразнени от намерението на Киев да освободи Крим. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили също се съмнява в способността на Украйна да си върне полуострова с военни средства. По време на пресконференция в Пентагона на 16 ноември той каза: „Вероятността за победа на украинската армия, която ще се определи от прогонването на руснаците от цяла Украйна, включително от Крим, вероятността от такъв сценарий в близкото бъдеще не е висока от военна гледна точка." Самата Русия засилва отбраната в Крим, особено в района на град Джанкой в ​​северната част на полуострова, казва Андрий Черняк от Главното разузнавателно управление на Украйна.

Но Бен Ходжис не е съгласен с оценките на генерал Мили. Той смята, че е възможна успешна украинска операция в Крим. И според него "работата ще започне през януари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа