Политолог: Путин си позволява да обижда Запада, но пред истински бандит като Ердоган си наляга парцалите

43630
Политолог: Путин си позволява да обижда Запада, но пред истински бандит като Ердоган си наляга парцалите
Снимка: Getty images

Турският президент Реджеп Ердоган е изключително умел и хитър източен диктатор. А руският му колега Владимир Путин го назначи в последно време за нещо като „отговорник по примирието“ с Украйна. Това каза пред новинарския сайт и радио канал НВ руският политически анализатор Андрей Пионтковски, който от години живее в САЩ. И след това поясни: С тази задача преди това се пробваха Еманюел Макрон, Марио Драги и Олаф Шолц, но неуспешно. След техния провал Путин изглежда е готов на всичко, за да си издейства обещанието на Ердоган да убеди украинците да подпишат примирие.

Но като умен човек Ердоган прекрасно разбира, че Украйна никога няма да се съгласи на прекратяване на огъня, на капитулация, особено когато Путин се страхува от контранастъпление, коментира още Пионтковски. Затова по думите му турският лидер ще отиде до Киев, ще поговори с украинските представители и после ще каже на Путин: „Знаеш ли, Владимир, аз се опитах, но украинците не са съгласни“. Политологът коментира още, че Ердоган вече получи своя „аванс“ за мисията, която се очаква от него - Путин му заплати огромна цена като напълно предаде в негова власт своя съюзник в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – Армения.

На 5 август Ердоган пристигна за срещата си с Путин в Сочи предизвикателно и без капка свян – само два дни по-рано азербайджанските войници бяха навлезли в прохода Лачински коридор – територия, контролирана от руските сили съгласно протокола за прекратяване на огъня, обясни Пионтковски. Само че азербайджанските войски на практика вече са част от турската армия след подписаната в Шуша (град в Нагорни Карабах) тържествена декларация между президента на Азербайджан Илхам Алиев и Ердоган, с която се обединяват турската и азербайджанската армии. И след като азербайджанските части навлязоха в прохода и заеха височините му руският контингент не обели и дума за това, нито се опита да им попречи. По същия начин в Сочи и Путин дори не си отвори устата да спомене нещо по този въпрос, добави политологът. По думите му по този начин Ердоган, като типичният алфа-мъжкар в тяхната двойка, ясно е показал на Путин, че сега той е пълен господар в Южен Кавказ.

Същото ще се случи само след няколко дни и в Сирия, прогнозира анализаторът. Ердоган възнамерява да изпрати турски войски в Северна Сирия. А това вече представлява смъртна опасност за приятеля на Путин Башар Асад. Но за Путин явно не е проблем да предаде приятелите си, казва Пионтковски и продължава – руският президент е готов да се хване и за сламка заради обещанието на Ердоган да се опита да постигне примирие в Украйна. В действителност обаче турският президент няма да изпълни и минимална част от обещанието си, добре осъзнавайки, че то е невъзможно, убеден е политологът.

Според него другото унижение, на което бе подложена руската страна на преговорите в Сочи, бе отказът на турската делегация да се срещне с лидера на Чечения Рамзан Кадиров. Чеченският ръководител се присъедини към Путин с намерението да разговаря с турската страна, но бе напълно пренебрегнат. Единствено руският военен министър Сергей Шойгу се фотографира с Кадиров.

NYT: Партньорството между Путин и Ердоган дразни Запада

Президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган засилват мощно сътрудничеството си, пише The New York Times. Сп...

Според Пионтковски самият Путин е направил всичко възможно да угоди в Сочи на Ердоган като дори го е посрещнал на стълбичката на самолета. Но това съвсем няма да попречи на турчина да го изрита окончателно от Армения и Сирия, казва Пионтковски. И всъщност по този начин Ердоган показва на западните лидери как трябва да се държат с Путин и как могат да се справят с него. Защото това, което Запада прави, е, че се подмилква на Путин, а той съответно се държи грубо с тях. Но ето че от Ердоган Путин се страхува. Тоест, руският президент подобно на един дребен гамен си позволява да се държи хулигански с интелигентните момчета, но пред един истински бандит страхливо си наляга парцалите, казва политологът.

Дали Ердоган вече е получил всичко, което искаше от Путин, пита анализаторът. И отговаря: На Ердоган му остава да вземе целия Нагорни Карабах и да си върне Алепо. В Османската империя Алепо е бил вторият град след Истанбул. А турците със сигурност ще превземат Алепо, който вече е унищожен от въздуха от Путин, смята Пионтковски.

И все пак Ердоган поема голям риск, защото помагайки в момента на Путин да заобиколи санкциите (разбира се, срещу голяма сума), той ще трябва да се изправи срещу недоволството на САЩ, завършва той.

ОЩЕ: Ердоган държи Путин за три топки: Руски политолог обясни странната връзка между двамата президенти (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа