Политолог: Срещата Байдън-Путин е огромно постижение, всички спечелиха от нея

3606
Политолог: Срещата Байдън-Путин е огромно постижение, всички спечелиха от нея
Снимка: Getty

Фактът, че се проведе разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, може да се счита за истинско постижение и начало на по-смислени отношения между двете страни. Това мнение изрази Ричард Саква, британски професор по руска и европейска политика в университета в Кент в град Кентърбъри, коментирайки резултатите от еднодневната среща на върха Русия и САЩ, проведена в Женева, съобщава ТАСС.

"Самият факт, че това се случи, е огромно постижение. Байдън изпрати покана до руския президент, Путин я обмисли, но след това я прие. Несъмнено установяването на диалог и дипломация е огромно постижение през последните две години, когато диалогът между Москва и Вашингтон на практика се прекъсна", каза Саква, цитиран от БГНЕС.

Той отбеляза, че няма да нарече тона на разговора между лидерите на Русия и САЩ положителен, но с увереност заяви, че разговорът между Путин и Байдън е "делови, прагматичен и се превърна в много добър старт за по-смислени отношения" между двете страни. 

Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света. Това съобщи пред репортери руският президент Владим...

Британският учен смята, че е твърде рано да се говори за конкретни подобрения, но вече е възможно резултатите от разговора да се характеризират като „краят на отричането“. "Сега всичко изглежда положително и наистина се надявам ситуацията да не се влоши", продължи той. От гледна точка на експерта тази среща може най-точно да се характеризира с цитат на бившия британски премиер Уинстън Чърчил (1874-1965): "По-добре да обсъждаме, отколкото да се бием“.

"Това е печеливша ситуация за всички. Не би си струвало да се говори за губещи и победители. Мисля, че всички спечелиха. За толкова години, започвайки от 2014 г., всички претърпяха изключително поражение. Разговорът забави подхлъзването към много сериозна конфронтация, ако не и Студена война", каза Саква, отговаряйки на въпроса кой от лидерите се възползва най-много от срещата на върха.

Той обърна внимание на факта, че Байдън успя да даде положителна насока на пресконференцията си. Според експерта, американската преса е била изключително враждебна и се е опитвала да го провокира с негативни изказвания за миналия разговор.

"Въпреки че пресконференциите се провеждаха отделно, те успяха. Начинът, по който американските медии формулираха въпросите, беше умишлено склонен към конфронтация. Те представиха въпросите по начин, на който беше трудно да се отговори положително. И Байдън се справи с него, при това много добре“, обобщи политологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа