Полски дипломат: Как ще предаде властта Путин и какъв е единственият избор пред силоваците

13457
Полски дипломат: Как ще предаде властта Путин и какъв е единственият избор пред силоваците
Снимка: Getty Images

Спецслужбите на Руската федерация имат много варианти с кого да заменят Путин. Това казва Пьотр Кулпа, бивш министър на труда на Полша и бивш секретар на полската делегация в НАТО пред Politeka online. В интервю за изданието той разкрива своето виждане как ФСБ (Федералната служба за безопасност на Русия) ще си запази възможността да издигне свой кандидат на мястото на руския президент Владимир Путин и по какъв начин вече се работи за целта.

"Ще има опити на Русия да оказва натиск върху света, върху президента на САЩ, за да може Путин да излезе цял от тази „авантюра“. Ще има игри, сплашване и опити за преговори за сметка на Украйна", подчертава Кулпа, коментирайки някои намеци в западната преса относно териториалните отстъпки, които вероятно ще се наложи да направи Украйна. Коментарът му е в отговор на въпрос на водещата по повод скорошна редакционна статия в New York Times, която оставя внушението, че на Украйна ще й се наложи да приеме болезнено решение относно териториалната й цялост, отстъпвайки някои земи на Русия. 

"Всички обаче признават, че Русия е агресор, който ще загуби войната", смята полският дипломат. Да се награди агресора, който избива беззащитни цивилни, с каквато и да било награда значи да се спаси тази „ботоксна мутра“ (на Путин – бел.ред.) , която отразява цялата „мръсотия на тази страна“, казва по-нататък той в интервюто.

По думите му четирите необходими условия за завършването на тази война са: възвръщане на временно окупираните от руските сили територии на Украйна, контрибуции, наказване на виновниците в Русия, които са започнали войната или са избивали хора, и отказ на Русия от ядреното оръжие. Докато не бъдат изпълнени тези четири условия не трябва да се свалят санкциите, а дори да бъдат усилвани, подчертава Пьотр Кулпа.

ОЩЕ: Украинците не са готови да жертват територии в името на мира, сочи национално допитване 

Геополитик: Краят на войната? Путин завладява още 3 кв. см и провъзгласява голяма победа

Как ще се развие войната на Русия срещу Украйна оттук нататък? Според френския евродепутат и специалист по геополитика Бернар Гета са в...

Хората, които са правили бизнес с Путин, за сметка на нашата обща безопасност – в Берлин, Виена или Париж, не са изчезнали, а се опитват да се прегрупират, употребявайки за това всевъзможни средства, казва още той. Затова тук е нужна твърдост и отстояване на принципите, за да може веднъж завинаги да се приключи с "бандита, който плаши хората с ядрено оръжие", продължава дипломатът. Сега украинците проливат кръвта си заради безопасността на алчни хора, които са забогатявали, защото са получавали от Путин газ с 40-50% по-евтино, добавя той.

Спецслужбите на Руската федерация имат много варианти с кого да заменят Путин – някой, който би изглеждал много демократичен, но на практика нищо няма да се промени, освен ако Русия не се откаже от ядреното си оръжие, е мнението на дипломата. "В цялата история стадият на диктатурата винаги свършва със спад на популярността на диктатора и необходимостта да се организира малка победоносна война", твърди той.

По думите му Украйна е в много сложно положение, но има и някои плюсове, които не бива да се пренебрегват. На първо място страната има президент, който се оказа истински лидер не само на правителството, но и на народа. На второ място 57% от украинските мъже са готови с оръжие в ръка да защитават страната – това сочат резултатите от проучване, което е правено в Института на бъдещето, казва Кулпа. На трето и четвърто място – Украйна има необходимите ресурси и съюзници. "Така че защо да се предава и да прави отстъпки пред Русия?", пита дипломатът.

Разбира се, тук стои въпросът, че се пролива кръв, добавя той. „Аз нямам право да говоря за това, защото се пролива украинска кръв, а не полска. Но смятам, че трябва да се прекрати наратива, който се разпространява от Москва и от онези, които са заинтересовани нищо да не се промени (...) и да не се приемат безумни съвети (за териториални отстъпки – бел.ред.) само защото те идват от Рим, Берлин, Виена или Париж“. По думите на бившия министър трябва „веднъж завинаги да се приключи със заплахата“, идваща от Русия.

Кулпа отбелязва също, че по отношение на санкциите изненадващо добре се държат Китай и китайските компании – износът на забранените стоки от тях за Русия е спаднал с 98% и това никой не е очаквал. По същия начин и Казахстан не иска да помага на Русия в опитите й да избегне санкциите, не иска да се превръща в такъв посредник за нея. Тези страни не желаят това, защото такава политика не носи популярност, посочи дипломатът. Така че дори и Путин да получава пари, той почти нищо не може да купи с тях, защото са разрушени веригите за доставки, изтъква той.

Предателствата на големите в ЕС помагат на Путин

Открийте си сметки в рубли в "Газпромбанк", няма проблем – това е посланието, което Европейската комисия отправя към най-големите...

ОЩЕ: Италия предложи план за прекратяване на войната, Русия го обмисля 

Според полския дипломат Путин си тръгва подобно на Брежнев – Брежнев почина през 1982 г., а войната в Афганистан започна през 1979 г. (в тази война СССР подкрепя просъветското правителство в Кабул срещу муджахидините – бел.ред.), направи сравнение той. "Погледнете каква връзка има между потенциалното предаване на властта и войните, които се организират при това – всички те са свързани с транзита на властта. Това не е война, за да се задържи Путин на власт, а за да може награбеното от Путин и цялата престъпна групировка около него – неговите приятели и техните деца, да бъде запазено, да запазят позициите си."

Кулпа изказва интересното предположение, че ако тази т.нар. „спецоперация“ се бе оказала успешна (т.е. за 4-5 дни руската армия действително бе превзела Киев, каквато е била идеята), тогава е щяло да има транзит на властта към потенциалния наследник. Но след като войната се оказа неуспешна, според дипломата сега трябва самата руска армия, която губи войната, да бъде опозорена, така че тя да загуби своя престиж и самите руснаци да започнат да се срамуват от нея – за това, според него, спомагат тези престъпления, които се извършват в градове като Буча или Мариупол, както и награждаването от страна на Путин на същите тези "престъпници", които са избивали цивилни. По този начин се отстранява основният конкурент, който би могъл да претендира за властта докато ФСБ (Федералната служба за безопасност на Русия) си запазва възможността да издигне свой кандидат.

На въпрос на водещата дали в евентуален заговор на специалните служби в Русия Путин е жертва или той самият е негов създател, Кулпа отговоря, че това просто са характеристиките на самата тази специфична среда. "В съветската епоха спецслужбите са били като кучета на верига – процесът се е контролирал от Политбюро. След периода на прехода, контролът изчезва, но не и ресурсите, те дори се утрояват, тъй като се появяват борсите, международните сделки и т.н., тоест пред тази среда се появяват повече възможности и така тя укрепва. В началото тя влиза в ролята на клиент докато кристализират олигарсите, които вземат контрола над организираната престъпност. Използвайки я, те си вдигат цената. След това вече олигарсите се превръщат в посредници затова, например, Елцин не можеше да предаде властта на тази или онази група олигарси, защото би разрушил консенсуса – една от групите би завладяла нещо за сметка на друга група. За да се съхрани стабилността, властта получават ФСБ. Вече по време на управлението на Путин олигарсите се превръщат в поданици, които зависят от държавните поръчки. Същността на тази система е бандитска – във всяко държавно предприятие има човек от КГБ и именно тази система доведе Русия до упадък", смята дипломатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа