Полско издание: Шрьодер може да говори на глас това, за което другите само шепнат

1647
Полско издание: Шрьодер може да говори на глас това, за което другите само шепнат
Снимка: Getty Images/Guliver

Северноатлантическият алианс е остатък от миналото, понятието „Запад” загуби значение, а Европа следва самостоятелно да се противопостави на САЩ и на Китай – такива тези издига бившият германски канцлер Герхард Шрьодер.

Излизайки от голямата политика, той получи възможност да говори неща, за които другите само шепнат, твърди Мариуш Станишевский в полското издание TVP Info, цитирано от vpk.name.

Шрьодер изобщо не стана политически аутсайдер. Той продължи да взема участие в обществени дискусии, макар германският истеблишмънт често го критикува, че работи за Путин и неговия режим (получавайки солидно възнаграждение като председател на съвета на директорите на Роснефт и на „Норд Стрийм 2 АГ”). Вестниците охотно вземат от Шрьодер интервюта и публикуват негови аналитични статии, тъй като екс-канцлерът говори това, което не могат открито да казват действащите политици. За съжаление тези тезиси изглеждат опасни.

Неотдавна за вестник „Ди Велт” Шрьодер заяви: Трансатлантическите отношения съществуват в продължение на няколко десетилетия, това е минало. Тръмп унищожи всичко, което не можеше да се спаси.”

През ноември миналата година на страниците на изданието „Ханделсблат” той открито каза, че пътищата на Америка и страните от Евросъюза се разминаха през 2003 г., когато американските войски нахлуха в Ирак, а значителни изменения в тези отношения при Джо Байдън не трябва да се очакват. „През последните четири години ние наблюдавахме не радикален завой, а само продължение на дългосрочния политически дрейф” – писа Шрьодер.

За да се забележи кризата в НАТО не е необходим особено дълбок анализ, но изводите, които се вадят от ситуацията в Германия, изглеждат тревожни. Шрьодер в интервю за „Велт” казва следното: „Алиансът приключи мисията си в момента на разпадане на СССР, след това следваше да го разпуснат или да го преустроят. Това не стана. Появиха се нови членове и в резултат границата на НАТО се придвижи към Русия.” И по нататък: „Ако Русия иска да устои под напора на САЩ и Китай, тя трябва да стане по-силна в политически и военен план.” Следователно Германия възнамерява не да реанимира тези отношения, а да създаде нова система, в рамките на която Европа ще стане един от играчите на политическата сцена наравно със САЩ и Китай.

На практика това ще доведе да разрив на съществуващите трансатлантически връзки и опитите да бъде създаден нов световен ред.

За постигане на целта Берлин се нуждае от силен и едновременно с това опасен съюзник. Идеалният партньор е Русия, която доставя необходимите суровини, но се нуждае от съвременни технологии, жадува международно признание, не се бои да употребява сила и счита САЩ за свой главен враг.

Доказвайки необходимостта от укрепване на съюза с Москва, бившият германски канцлер казва, че разделението на Изток и Запад вече не съществува, всичко е станало относително. „Западът беше военен, икономически и мирогледен отговор на Изтока”, констатира той в интервюто. Шрьодер осъжда анексията на Крим, но едновременно с това отбелязва, че тя стана реакция на Русия спрямо агресивната политика на Алианса, стремящ се да обкръжи руската държава.

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа