Поне 12 загинали след бурите в Италия, Франция и Австрия - дъждовете идват насам (ВИДЕО)

4671
Поне 12 загинали след бурите в Италия, Франция и Австрия - дъждовете идват насам (ВИДЕО)
Снимка: Keli Black / Pixabay

Мощни бури връхлетяха Централна и Южна Европа, при което загинаха най-малко 12 души, включително три деца. Смъртните случаи, които най-често са следствие на паднали дървета, са в Италия, Австрия и на френския остров Корсика. А дъждовете и силният вятър идват към Балканите, включително към България.

Проливните дъждове и ветрове разрушават къмпингите в Корсика, във Венеция от камбанарията на базиликата "Сан Марко" е отнесена каменна зидария, а освен това има сигнали за наводнени улици във френския регион Прованс и в английската столица Лондон, предава BBC.

Бурите идват след седмици на гореща вълна и суша в голяма част от континента.

ОЩЕ: Над 1000 огнеборци гасят огромен горски пожар във Франция (ВИДЕО)

В Корсика ветровете с пориви до 224 км/ч изкорениха дървета и повредиха мобилни къщи. Властите там съобщиха, че 13-годишно момиче е било убито от падащо дърво в къмпинг. Мъж е загинал при подобен инцидент, а 72-годишна жена е загинала, след като върху колата ѝ паднал откачена част от покрив на плажна хижа. Още двама души – рибар и жена с каяк, са намерили смъртта си в морето.

Вътрешният министър Жерал Дарманен пристигна в Корсика в четвъртък и заяви, че най-малко 20 души са били ранени, 4 от тях сериозно. Хората от няколко къмпинга са били евакуирани заради очаквани още по-тежки щети. Дарманен добави, че може да бъде обявено състояние на природно бедствие – екстремните бури станаха все по-чести напоследък заради климатичните промени.

Свидетели на случилото се казват, че са били хванати напълно неподготвени и не им е било дадено никакво предупреждение. „Никога преди не сме виждали такива огромни бури като тази, сякаш беше тропическа“, казва собственикът на ресторант Седрик Боел пред Reuters.

В континенталната част на Франция някои южни райони бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, а във втория по големина град - Марсилия, улиците бяха наводнени.

В Австрия две момичета си били убити от падащо дърво край езеро в Каринтия. По-късно медиите съобщиха за още три смъртни случая в провинция Долна Австрия, също в резултат на падане на дърво.

Междувременно мъж и жена в Италия са намерили смъртта си по същия начин – в два различни инцидента в региона на Тоскана.

Бурите нанесоха щети на морските курорти там. Регионалният лидер на Тоскана Еудженио Джани публикува видеоклип, на който се вижда как въртящо се виенско колело излиза извън контрол при наличието на много силен вятър в Пиомбино.

Още на север - в регион Лигурия, положението също е тежко. Пристанищният град Сестри Леванте в провинция Генуа беше ударен от силни ветрове и дъждове, при което лодките и останалите плавателни съдове се разхвърчаха във водата, показва видео, качено от Meteo Balkans.

В Южна Италия обаче горещата вълна продължава. В Сицилия са отчетени температури от над 40 градуса по Целзий. Малко повече на юг през Средиземно море – в Алжир, най-малко 38 души загинаха при горски пожари.

В много части на Европа от седмици цари изключително горещо и сухо време. Светът вече се е затоплил с около 1,1 °C повече от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не намалят рязко емисиите.

Междувременно от Meteo Balkans съобщават, че бурите идват и към Балканите. Според техния оперативен модел SPM ще има силни бури в Западна и Северозападна България този уикенд. Съботният ден ще ни посрещне със слънчево време, но до обяд. След обяд над Западна България ще се образуват силни гръмотевични бури.

Ако прогнозите се сбъднат, бурите ще бъдат придружени и от силни пориви на вятъра, като на места те могат да надминат 100 км/ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа