Пореден руски генерал се прости с живота си, ще мобилизира ли Путин и пенсионери?

25445
Пореден руски генерал се прости с живота си, ще мобилизира ли Путин и пенсионери?
Снимка: Getty Images/Guliver

63-годишният руски генерал-майор Канамат Боташев е бил убит, след като самолетът му Су-25 е свален над Луганска област. Информацията е потвърдена от трима руски военни, служили под ръководството на Боташев, предаде в свой материал руската служба на BBC. Официално потвърждение от руското военно министерство още няма.

Официално Генералният щаб на украинската армия съобщи за сваления самолет на 22 май, като в съобщението се уточнява, че пилотът не е могъл да катапултира. Според информация в Telegram, генералът е свален с помощта на известната от десетилетия американска ракета "Стингър", като това се е случило близо до Попасна. "Сбогом командир... Малко са хората на тази планета, които са живели в небето като теб. Небето взема най-доброто, днес взе теб", пише авторитетният в средите на руските военни пилоти телеграм канал Fighterbomber.

Боташев всъщност е бил пенсиониран принудително - уволнен е през 2013 година, защото е катастрофирал със Су-27 без разрешение да лети и то след като през 2011 година по същия начин е летял със Су-34, без обаче да го разбива. Това, че сега е изпълнявал бойна задача само показва колко опасно и трудно е това начинание за руските ВВС в украинското небе – там, където се предполагаше, че Руската федерация ще има тотално превъзходство. BBC твърди, че най-малко 31 руски военни пилоти са загинали от началото на войната в Украйна. А украинската армия съобщава за общо 204 свалени руски самолети от старта на военните действия на 24 февруари, 2022 година. "Руският враг засили използването на самолети за подпомагане на офанзивата на сухопътната си група. Поради липса на запаси от високоточни ракетни оръжия руският враг търси други начини за унищожаване на критични и военни съоръжения в Украйна", съобщава в днешния си сутрешен доклад Генералният щаб на украинската армия. Но вчера, 24 май, "Интерфакс" цитира руското военно министерство, че "с високоточен удар" бил унищожен склад със снаряди за американските гаубици М777 в Лиманска област: Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

Специалността на Боташев са били високоточни удари. Обучението на такива професионалисти отнема 10-12 години и струва 8 000 000 долара.

Досега Русия потвърди смъртта на генерал-майори Андрей Суховецки и Владимир Фролов. Украинските власти съобщиха за смъртта на още седем руски генерали, но поне двама от тях - Магомед Тушаев и Андрей Мордвичев - се оказаха живи, периодично се появяват на видеозаписи и продължават да участват във военни действия на територията на Украйна.

Военните действия в Украйна

Русия се опитва да обкръжи два града в най-източната област на Украйна, Луганск. Превземането на Северодонецк и Лисичанск, които се намират на ключова река, би означавало, че Русия е на път да постигне целта си да завладее цялата Луганска област. Северодонецк е обкръжен от три страни от руснаците и евакуацията на цивилни е почти невъзможна. Украинската армия обаче съобщава за убити 180 руски войници при атака срещу военен склад само на 24 май, но отново не дава данни за своите загуби. Унищожени са и 2 танка, 3 БТР, 5 военни автомобила, 3 артилерийски системи, 3 дрона и 3 минохвъргачки.

Самопровъзгласилият се за лидер на подкрепяния от Москва сепаратистки регион Донецк Денис Пушилин заяви, че руските и сепаратистките сили се сражават, за да поемат пълен контрол над град Лиман и вече са превзели половината от него. Лиман се намира на пътя за Славянск и Краматорск, столицата на контролираната от Украйна част на Донецка област.

Отделно от това украинската армия съобщи, че руснаците вече контролират град Светлодарск, също в Донецка област, който се намира на 80 километра от Северодонецк. Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната счита, че руската армия е изоставила идеята да обкръжи големи украински военни части (т.нар. котел или чувал) и се стреми да овладее изцяло Луганска област, обкръжавайки по-малки украински части, като точката на най-мащабни военни действия е Северодонецк. Смяната на стратегията позволява по-сериозен напредък, но за сметка на пренасочване на части от други направления, сега например от Изюм - точно точката, която трябваше да е едната основна от "чувала". ОЩЕ: Битката за Донбас - какво предстои според възможностите на руската и украинската армия. Тръстът предупреждава и, че дори руската армия да овладее Северодонецк, ще се сблъска с много сериозна партизанска съпротива. Съгласно публикация в Twitter на военния репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко, украинската армия е отстъпила към позиции на северозапад, които може да защитава по-успешно, заради свирепия руски натиск в направлението Попасна - Северодонецк.

"Искат да унищожат всичко в Донбас", обобщи украинският президент Володимир Зеленски по адрес на руските действия.

Руският парламент ще разгледа възможността за премахване на горната възрастова граница за постъпване в армията, което е знак, че Москва може да се стреми да набере повече войници за военната си кампания в Украйна. Съгласно действащото законодателство само руснаци на възраст от 18 до 40 години и чужденци на възраст от 18 до 30 години имат право да подпишат първия си договор за военна служба, но проектозаконът може да повиши тази граница.

Нагласата на Москва е за продължителен конфликт в Украйна, за да постигне целите на Кремъл. "Ще продължим специалната военна операция, докато не бъдат постигнати всички цели", каза министърът на отбраната Сергей Шойгу. А соченият за наследник на Владимир Путин Николай Патрушев, секретар на Съвета по безопасност на Руската федерация, подчерта, че "не гоним срокове" в Украйна, предаде "Интерфакс". И той намекна за бъдещи референдуми в окупирани от Русия украински територии с думите, че "населението ще реши, Русия никога не се е разпореждала със съдбата на суверенни държави".

Междувременно руското военно министерство каза, че сапьори са завършили разминирането на пристанището в окупирания украински град Мариупол. Пристанището падна в руски ръце преди месец, а последният бастион на украинските защитници, заводът "Азовстал" - на 20 май.

В съобщението, цитирано от руската държавна информационна агенция РИА Новости, се казва, че специалистите са обезвредили и отстранили повече от 12 000 "взривоопасни предмети". Вдигнати и преместени са потънал украински стражеви кораб и два плаващи крана.

Другото голямо пристанище, окупирано от руснаците през март - Херсонското, остава неизползваемо, тъй като украинските военни са минирали изхода от Днепърския лиман, пояснява Reuters. В Херсон вече 90% от аптеките са затворени, твърди неправителствената организация "SOS Крим".

Междувременно метрото във втория украински град Харков отново отвори врати, след като месеци наред е било използвано като бомбоубежище, предаде БГНЕС.

ОЩЕ: Орбан обяви ново извънредно положение заради войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа