Порошенко: Путин шантажира с настъпващата зима, глад, блокада на пристанища, ядрен удар. Той е луд маниак

6938
Порошенко: Путин шантажира с настъпващата зима, глад, блокада на пристанища, ядрен удар. Той е луд маниак
Снимка: Getty Images

"Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Затова шантажира, плаши и изнудва". Това казва пред ДВ бившият украински президент Петро Порошенко в обширно интервю. Ето го:

Г-н Порошенко, знаем, че не признавате псевдореферендумите в Източна Украйна. Но какво бихте казали на хората в Донецк и Луганск, които гледат на това гласуване като на изход от войната и които просто искат да се върнат към нормалния живот?

Петро Порошенко: Преди всичко това не са никакви "референдуми". Изобщо не можем да говорим за единен народен вот, защото е невъзможно да се организират такива референдуми за 48 часа. Ако погледнем опита на една Швейцария например, ще видим, че нормален референдум се подготвя месеци наред, дори години. Второ: аз съм абсолютно сигурен, че Конституционният съд на Украйна ще постъпи както и в случая с Крим през 2014 по време на моя управленски мандат. Защото това е абсолютно противоконституционно. И трето: това е руски трик, който има за цел да се легитимира присъствието на руските части, както и да се даде основание на Кремъл да брани, включително с ядрено оръжие, териториите, завзети от Путин с тези псевдореферендуми.

А Вие опасявате ли се от ядрен удар? Колко вероятен е такъв развой?

Порошенко: Вижте, Владимир Путин е луд маниак. Той е напълно неадекватен и смята, че има само един инструмент за излизане от тази ситуация - изнудване. Шантажира, за да атакува Украйна, прилага и енергиен шантаж. Шантажира с настъпващата зима, плаши с глад, блокира украинските пристанища, а сега прибягва и до ядрен шантаж, използвайки Запорожката АЕЦ. Искам да припомня, че подобно изнудване имаше и когато Украйна доброволно се отказа от третия по големина ядрен арсенал в света. Как можем да отговорим на всичко това? Само по един начин: Путин няма да използва ядрено оръжие, ако Западът недвусмислено потвърди, че отговорът в случай на удар ще бъде твърд. Това би било самоубийство от страна на Путин. Именно това е единственият начин той да бъде спрян, след като разиграва подобен сценарий. Всички ядрени сили в света трябва да излязат със съвместно изявление, в което да декларират, че тяхната реакция ще бъде бърза и решителна. Ние в Украйна не се страхуваме от ядрена атака - макар че ако Путин реши да използва ядрено оръжие, най-вероятно ще го насочи срещу Киев, където ще бъда и аз самият. Не ни е страх и това изобщо няма да спаси задника на Путин.

Срещали сте се с Путин, докато бяхте президент. Променил ли се е той оттогава?

Порошенко: Имам важна препоръка, която се основава на опита ми с този човек. Първо: моля ви, не се бойте от Путин. Ако сте слаби, той ще стигне толкова далеч, колкото ние му позволим. Второ: не му се доверявайте. Той никога не държи на думата си. И трето: Путин разбира само от сила. Затова със силата на украинската армия, с единството на украинския народ и със силна международна коалиция, подкрепяща целостта на Украйна, определено можем да спрем Путин докъдето е стигнал. Точно затова той прибегна до военната мобилизация и до ядрения шантаж. Това не е безопасно нито за него, нито за обкръжението му.

Украинското правителство многократно е молело например Германия да достави модерни танкове. Канцлерът Шолц обаче държи да съгласува подобна стъпка със съюзниците си и припомня, че нито една друга западна държава не е изпратила на Украйна танкове. Проявявате ли разбиране за тази позиция?

Порошенко: Най-напред искам да благодаря на правителствата на държавите от НАТО за тази решаваща роля, която те играят при подкрепата за украинската армия и украинското ръководство, за да бъде спрян Путин. Без тази подкрепа това практически нямаше да е възможно. Второ, позицията на германския ХДС е сходна с нашите виждания. Но съм малко разочарован от Бундестага, че не прие тази позиция. Лично аз много разчитах на нея. Трето, дано разбирате, че колкото повече оръжие и боеприпаси предоставяте, толкова по-кратък ще бъде пътят до мира. Друг път просто няма. Путин не познава пътя на компромиса и не разбира, че времето на дипломацията е приключило. Най-добрият дипломат сега са украинските въоръжени сили и подкрепата от страна на съюзниците на Украйна. И в тази ситуация ние се нуждаем безусловно от германски танкове. В тази ситуация ние се нуждаем от германски боеприпаси. Много сме благодарни за получената германска артилерия. Ние не се нуждаем от германски войници. Моля ви, помогнете ни да спасим и вас. Помогнете ни да спасим Европа. Давайки танкове на Украйна и подкрепяйки украинските въоръжени сили, вие не просто помагате на Украйна, а инвестирате в собствената си сигурност.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа