Позитивна новина: Коронавирусът спасява от земетресения

4676
Позитивна новина: Коронавирусът спасява от земетресения
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията от коронавирус внесе хаос в живота на хората и в икономиките по целия свят. Но усилията за ограничаване на разпространението на вируса може да означават, че самата планета се движи малко по-малко.

Изследователи, които изучават движението на Земята, съобщават за спад на сеизмичния шум - шума от вибрации в земната кора на планетата - това може да бъде резултат от спирането на транспортните мрежи и другите човешки дейности. Според тях това позволява на детекторите да улавят по-слаби, неуловими досега земетресения и други сеизмични събития, както да се засичат по-лесно активности на вулкани, съобщава „Нейчър“, цитирани от БГНЕС.

Учени бият тревога: коронавирусът живее по-дълго във въздуха?

Коронавирусът остава по-дълго във въздуха, отколкото се мислеше първоначално. До такъв извод са стигнали учените от университета в Небр...

„Намаляването на шума с такава величина обикновено се усеща само за кратко около Коледа“, казва Томас Лекок, сеизмолог от Кралската обсерватория на Белгия в Брюксел, където спадът е наблюдаван.

Точно както природни събития като земетресения причиняват движение на земната кора, така го правят и вибрациите, причинени от движещи се превозни средства и промишлени машини. И въпреки че ефектите от отделните източници може да са малки, заедно те произвеждат фонов шум, което намалява способността на сеизмолозите да откриват други сигнали, възникващи със същата честота.

Данните от сеизмометъра в обсерваторията показват, че мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в Брюксел са причинили спад на индуцирания от човека шум с около една трета, казва Лекок. Мерките включваха затваряне на училища, ресторанти и други обществени места от 14 март и забрана на всички несъществени пътувания от 18 март.

Настоящият спад е повишил чувствителността на оборудването на обсерваторията, подобрявайки способността му да разпознава вълни в същия високочестотен диапазон като шума. Повърхностният сеизмометър на съоръжението вече е почти толкова чувствителен към малки земетресения и свлачища, колкото аналогичен детектор, заровен в 100-метров сондаж, добавя той. „В Белгия наистина става тихо.“

АГ отделението в УМБАЛ-Пловдив има нужда от защитни средства

Специално ушити за екипа на Отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ-Пловдив маски подариха две шивашки фирми – на Айше То...

Ако блокирането продължи през следващите месеци, градските детектори по целия свят може да подобрят работата си при откриване на местата на земетресения, казва Анди Фрасето, сеизмолог от изследователския институт за сеизмология „Инкорпорейтед Рисърч“ във Вашингтон. „Ще получим сигнал с по-малко шум отгоре, което ни позволява да извлечем малко повече информация“, казва той.

От намаляването на шума могат да се възползват и сеизмолозите, които използват естествено срещащи се фонови вибрации, като тези от разбиващи се океански вълни, за да изследват земната кора. Тъй като вулканичната активност и променящите се водни маси влияят върху това колко бързо се движат тези естествени вълни, учените могат да изучават тези събития, като наблюдават колко време отнема на вълната, за да достигне даден детектор. Спадът на индуцирания от човека шум може да повиши чувствителността на детекторите към естествените вълни с подобни честоти, казва Лекок, чийто екип планира да започне да тества това. „Има голям шанс наистина да доведе до по-добри измервания“, казва той.

Белгийските сеизмолози не са единствените, които забелязват ефектите от изолацията на хората. Селесте Лабедс, аспирантка по геофизика в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, туитва, че подобно спадане на шума е било отчетено на гара в Лос Анджелис.

„Капак по капка вир става“, каза тя, имайки предвид, че подобно спадане на сеизмичния шум и в други части на света ще намали сериозно общия такъв шум на глобално ниво. Което пък, от своя страна, ще увеличи значително сподобността да се засичат по-рано и по-успешно земетресения, вулканични активности и други природни катаклизми.

Златно мляко повишава имунитета и се бори с вируса

В дни на пандемия и социална изолация, хората търсят всякакви начини, за да избягат от скуката. Някои се вживяват в търсенето на безце...

Последните новини за коронавируса може да следите в нашия БЛОГ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа