Прага става център на космическата индустрия на ЕС

5493
Прага става център на космическата индустрия на ЕС
Снимка: Александър Македонски

Европейският съюз иска да бъде наравно със САЩ, Китай и Русия в изследването на космоса и възнамерява да инвестира 14,6 милиарда евро в тази област за седем години. EUSPA, новата космическа агенция на ЕС, ще бъде със седалище в Прага, съобщава "Дойче Веле".

GSA (ЕКА), агенцията на ЕС, занимаваща се със сателитната навигационна система GNSS, която по-рано управляваше проектите „Галилео“ и EGNOS, се превръща в EUSPA (Агенция на ЕС за космически програми), новата Агенция за космически програми на ЕС. А мястото, откъдето скоро ще се управляват европейски космически проекти, ще бъде столицата на Чешката република, Прага.

EUSPA ще работи в тясно сътрудничество с ESA

Създаването на EUSPA беше одобрено от Европейския парламент през май 2021 г. Очаква се агенцията да наеме до 700 служители през следващите години. Те ще се занимават основно с навигационните системи „Галилео“ и EGNOS, както и със системата „Коперник“ за наблюдение на земната повърхност, системата за сателитно кодиране GOVSATCOM и системите на ЕС за наблюдение на орбитата и космоса в непосредствена близост до Земята.

„С основание можем да наречем това, което се създава в Прага, аналог на американската НАСА за ЕС“, каза Карел Добеш, който представлява чешкото правителство в GSA от 2006 г. "EUSPA ще работи в тясно сътрудничество с Европейската космическа агенция (ESA) в Париж", добави той. "По този начин ESA ще продължи да търси и разработва технически решения. Но освен това ще се нуждае и от някой друг, който ще да реализира тези програми."

След три години дискусии и тежка дипломатическа борба Европейската комисия успя да обедини всички космически програми на ЕС под един покрив. „Новоучредената EUSPA ще отговаря за всички космически проекти на ЕС“, обяснява Добеш.

Трета страна в космоса

Родриго да Коща, директор на новата агенция на ЕС, оценява ситуацията по подобаващ начин: „EUSPA ще играе ключова роля в изпълнението на космическите програми на ЕС и изпълнението на амбициите на ЕС в тази област. Само планираният брой служители на новата агенция показва колко големи са предстоящите промени", каза португалецът.

Персонал за работа в EUSPA в Прага сега се търси в целия ЕС. „Очакваме нашата столица да се превърне в център на космическата индустрия в ЕС“, подчерта представителят на чешкото правителство Карел Добеш.

Чехия има добри предпоставки да се превърне в новия щаб на европейската космонавтика: след Съединените щати и Съветския съюз Чехословакия, която включваше Чехия от 1918 до 1992 г., беше третата страна в света, изпратила свой гражданин в космоса. Това беше военния пилот Владимир Ремек, който летя през 1978 г. заедно с Алексей Губарев на съветския космически кораб "Союз-28". Ремек, евродепутат от 2004 до 2013 г., лично се застъпи за установяване на GSA в Прага.

60 компании в космическата индустрия

Също през 1978 г. Чехословакия построи свой собствен изкуствен спътник Magion 1 и го пусна в орбита. През 2019 г. беше изстрелян последният чешки спътник до момента, Lucky-7. Въз основа на това е логично чешките власти непрекъснато да увеличават вноските си в ЕКА от присъединяването на страната към ЕС през 2004 г., достигайки 50 милиона евро годишно през 2021 година.

Чешките компании също са все по-ангажирани в европейската космическа индустрия, в която в момента работят четвърт милион души в целия Европейски съюз. В момента в страната работят над 60 компании, които се занимават с производството на продукти за космически полети. Например в Клатови в Западна Бохемия ATC Space произвежда важни компоненти за европейската ракета Ariane.

Чешките панелки поскъпнаха с 20% за година

Цената на панелните жилища в Чехия е скочила през февруари с 19,5% на годишна база. В момента квадратен метър панелно жилище струва 38 ...

Космическото пространство и Силициевата долина на Европа

„Разполагането на EUSPA в Прага би било невъзможно без успеха на чешките компании и университети в космическата индустрия“, казва заместник-министърът на транспорта на Чешката република Ян Зехтер, който ръководи космическите въпроси в правителството на страната.

Зехтер вярва, че в неговата страна ще се появи и европейска космическа Силициева долина: „В крайна сметка целта е да се приложат резултатите от космическите изследвания на ЕС на практика, например в навигацията, наблюдението на Земята и използването на данни в селското стопанство или в битката срещу корояди, унищожаващи горите", каза той.

Чешката държава трябва да направи всичко възможно, за да помогне в това, обясни заместник-министърът на транспорта. Например, според него е време да се създаде чешки аналог на Германския център за аерокосмически изследвания (DLR).

Липса на подкрепа за "трудовите мигранти"

Подбор за Космоса: Европейската космическа агенция търси астронавти

Кандидатстването за нови астронавти за Европейската космическа агенция ще се проведе между 31 януари и 28 април, беше обявено на видеок...

Междувременно EUSPA вече започва да носи полза на Чешката република. В края на май транспортните министри на страните членки на ЕС определиха местоположението на нови суперкомпютри, които освен всичко друго ще трябва да участват в обработката на данни от космическата програма на ЕС. Един от тях ще бъде инсталиран в Техническия университет в Острава.

Въпреки това, властите в Прага до момента проявяват пренебрежително отношение към EUSPA. Новата агенция ще се нуждае от нова сграда за своите служители и училища на английски език за техните деца, както и от помощ при намирането на жилище.

„Ние като граждани на Прага нямаме нищо общо с това, това е работа на чешката държава“, каза Вит Хофман, представител на столичната градска администрация.

Според Карел Добеш Прага е интересна за търсещи работа от други страни от ЕС в много отношения, например поради преобладаващата сигурност в града, разнообразните културни събития и високото качество на живот. В същото време чешките власти все още правят твърде малко за висококвалифицираните работници мигранти, които искат да живеят и работят в столицата на страната.

„Досега няма чешка институция, която да улеснява чужденците да започнат да работят тук“, оплака се Добеш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа