Правителства използват извънредното положение да се справят с критиците си

3211
Правителства използват извънредното положение да се справят с критиците си
Снимка: Getty Images/Guliver

Репортери без граници (RSF) призоваха националните и европейските институции да защитават медиите, докато изпълняват публичната си мисия в рисковите условия на пандемията Covid-19, когато журналистите стават съпътстващи жертви на атаки от различни врагове на свободата на печата - включително някои правителства, които, според тях, използват извънредното положение, за да се справят със своите критици.

В изявление RSF цитира примера на сръбската журналистка Ана Лалич, която пише за липсата на защитно оборудване за здравни работници в болница в Нови Сад, след което лаптопът и телефонът й в офиса са конфискувани. Лалич отказа да разкрие източниците си на информация, така че RSF заяви, че самоличността им може да бъде разкрита чрез конфискуване на работното й оборудване. Репортери без граници съобщават, че журналистката е освободена на следващата сутрин, след като премиерът Ана Бърнабич оттегли решението на правителството, че само кризисният щаб може да предостави информация за коронавируса. Въпреки това Лалич все още може да получи до пет години затвор и глоба.

Урсула фон дер Лайен: Извънредните мерки трябва да са ограничени

Всички извънредни мерки трябва да са ограничени до необходимото и стриктно пропорционални. Те не трябва да продължават вечно. Това се ...

RSF тълкуват този случай като пример за „по-широка тенденция на Балканите и в източната част на Европейския съюз, тъй като в доклада се подчертава, че репресивните закони за борба с CFVID-19 се използват за потискане на свободата на печата“.

Урсула фон дер Лайен: Извънредните мерки трябва да са ограничени

RSF също така посочват, че унгарското правителство за неопределено време е увеличило правомощията на премиера Виктор Орбан. Унгарският закон за извънредни ситуации поради коронавируса налага наказания до пет години затвор за разпространение на лъжливи новини, докато на практика правителството решава кое е истина. Законодателството последва координирани атаки и заплахи срещу независими медии, обвинени в дезинформация, въпреки че те информират за COVID-19 по-отговорно от проправителствените медии.

RSF заявяват, че в Полша правителството е приело сурови закони и след като беше обвинен в нарушаване на санитарните правила, независимият журналист Влодзимерч Сиека прекара два часа в полицейско управление, защото снимал протест на четирима души пред дома на председателя на управляващата партия. Протестът беше предизвикан от решение да не се отлагат президентските избори на 10 май, за да се гарантира победата на действащия президент Анджей Дуда. Отхвърляйки отлагането на изборите поради коронавируса, управляващата партия прие закон, позволяващ гласуване по пощата, което предизвика опасения сред опозицията и НПО, че конституцията, демокрацията и независимостта на медиите са били компрометирани.

В Румъния неотдавнашен президентски указ и правителствени правила позволяват произволно блокиране на медийните сайтове. Обвинени за разпространение на фалшиви новини, до момента са затворени два портала, решения, срещу които няма правно средство за защита.

"Репортери без граници" поискаха българските държавници да спрат да тормозят журналисти

Българските власти да спрат да тормозят български журналисти вербално - "персонално и агресивно". Това се казва в позиция на "Репортери...

В България, за която RSF твърдят, че е най-лошо класираната държава в ЕС според Индекса на свободата на медиите и заема 111-о място в света, правителството прие закон, санкциониращ разпространението на фалшиви новини с до три години затвор и глоба от 5000 евро. . По-късно президентът наложи вето на закона.

В Република Сръбска, в Босна и Херцеговина, с новия указ се позволява санкциониране за разпространението на лъжливи новини. Районът на Бърчко също е предприел подобни мерки, се казва в доклада на „Репортери без граници“.

В Словения правителството на Янез Янша, съюзник на унгарския президент Виктор Орбан, предприе открита кампания срещу журналисти, малко след като пое властта в средата на март. RSF посочват, че е имало незабавно кибертормоз и дори физически нападения срещу журналисти. Разследващият журналист на радио „Свободна Европа“/Радио Свобода (RFE/RL) Блаж Згага се изправи пред огромна вълна от онлайн заплахи, включително призиви за убийството му, след като изпрати искане за свободен достъп до информация от кризисния щаб, отговарящ за COVID-19. Вместо да отговори на заявката, кризисният щаб в Tуитър нарече Згага, интелектуалеца Славой Жижек и още двама души, критично настроени „психиатрични пациенти, избягали от карантина“.

Проправителствените медии публикуваха статии с подобен контекст. "Репортери без граници" съобщават, че Янша словесно атакува обществената РТВ Словения, чиито журналисти критикуват евентуалното увеличение на заплатите на министрите. Той ги обвини в „разпространение на лъжи“ и че са „надплатени“ и заплаши да намали финансирането за медията.

RSF дава и примера с албанския премиер Еди Рама, който изпрати съобщение до гражданите чрез оператора Водафон. "Мийте ръцете си, не излизайте от домовете си за удоволствие, отворете прозорците колкото искате и се предпазвайте от медиите."

Ще наложат ли депутатите цензура в интернет?

Точно когато беше въведено извънредното положение заради коронавируса в България, ВМРО внесе законопроект за изменение и допълнение на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа