Предупреждение от европейски профсъюзи: Безработицата в ЕС може да се удвои

2370
Предупреждение от европейски профсъюзи: Безработицата в ЕС може да се удвои
Снимка: iStock

Числото на безработните в ЕС може да се удвои и да достигне 30 милиона души, освен ако правителствата не удължат мерките си за подкрепа, за да отговорят на пандемията от COVID-19, предупредиха синдикатите правителствата на ЕС в писмо, видяно от EURACTIV, цитирана от Агенция "Фокус".

В момента безработни в ЕС са 15,6 милиона души, с 1,7 милиона повече от началото на кризата с COVID през март.

Има уж оптимизъм за спасителен план за коронавируса в ЕС, но преговори ще има и довечера

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че предлага 390 млрд. евро като безвъзмездна помощ за страните-членки на ЕС заради...

Според последното изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), базирано на информация събрана от национални филиали това число може да се увеличи с 14 милиона, ако националните правителства спрат националните извънредни мерки за подпомаган на бизнеса и работещите.

Поради тази причина генералният секретар на ETUC Лука Висентини изпрати писмо до министрите на финансите и заетостта в ЕС, като ги предупреди за рисковете.

"Съществува голям риск десетките милиони работници, които са отстранени от работа и се възползват от различните мерки за защита на заетостта, въведени от правителствата, да останат безработни, ако разликата между спешните мерки и плащанията по плана за възстановяване не бъде преодоляна чрез подходящи мерки за подкрепа на работниците и фирмите“, каза той.

Висентини посочи, че много правителства удължават извънредните мерки за работниците. „Но това не се случва навсякъде и не всички категории работници са обхванати“, тъй като не са включени някои несигурни работни места, самостоятелно заети лица или сезонни работници.

ETUC призова министрите да удължат краткосрочните работни схеми, докато „тече реално икономическо възстановяване“ и да отстранят пропуските в покритието.

КНСБ: Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден

КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за р...

„Апелираме към вас да разгледате тези искания по спешност, за да се избегне трагедия с безработица, от която Европа няма да може да се възстанови“, добави Висентини.

ЕС стартира програма SURE, инструмент на стойност 100 милиарда евро в подкрепа на националните краткосрочни работни схеми, но тя може да не е достатъчна.

Ще останат само 12 милиарда евро, след като 17 държави-членки поискат евтини заеми, докато икономическата и здравна ситуация продължава да се влошава в Европа в резултат на втората вълна на пандемията.

SURE е част от спешното финансиране, предоставено от ЕС за подпомагане на държавите-членки срещу вируса. Европейската инвестиционна банка също инжектира 25 милиарда гаранции на компаниите, а Европейският механизъм за стабилност предлага до 240 милиарда евро евтини заеми на правителствата от еврозоната.

Страните от еврозоната обаче се съпротивляват да използват ESM, като се има предвид стигмата да бъде спасителен фонд на еврозоната. Освен това служителите на ЕИБ заявиха, че ще използват всички гаранции до средата на 2021 г.

Безработицата в ЕС продължава да расте

Безработицата в Европейския съюз и еврозоната е продължила да се увеличава през август, следвайки същата тенденция, както през предходн...

Междувременно Механизмът за възстановяване и устойчивост, по-голямата част от 750-милиардния фонд за възстановяване на ЕС, няма "да дойде" поне до есента на 2021 г.

По тази причина Мария Демерцис, заместник-директор на мозъчния тръст Брюгел, също подкрепи идеята за „мостово финансиране“, докато не бъдат въведени средства за възстановяване.

Според нея най-осъществимото решение би било разширяването на SURE, за да се справи с въздействието на втората вълна върху европейския пазар на труда.

Проект на Националния план за възстановяване ще представи Дончев

* Превод: Агенция "Фокус".

ОИСР: Пандемията вдига двойно безработицата в развитите страни

Кризата, причинена от коронавируса, ще увеличи безработицата в голяма част от развития свят, далеч над нивото на времето на световната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа