Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса

4931
Предупреждение от Европейския съвет за затваряне на граници заради коронавируса
Снимка: iStock

Европейската комисия предложи на лидерите на ЕС да идентифицират "тъмночервени" зони на континента, където коронавирусът се разпространява по-бързо. Всички, освен съществените пътувания от тези зони, ще бъдат ограничени. Въпросът е, че това няма да стане чрез европейска директива, а на база съждение "силно препоръчително" и вземане на решение за евентуално затваряне на граници на национално, а не на паневропейско ниво. Това стана ясно след срещата на върха, посветена на нарастващото предизвикателство от по-инфекциозни варианти на COVID-19, предаде "Ройтерс", цитирана от БГНЕС.

Лидерите на ЕС се съгласиха по време на видеоконференция снощи (така беше проведен поредният Европейски съвет), че трябва да се постигне съгласие относно общи стандарти за сертификати за ваксини за медицински цели. Те обаче оставиха за по-късно дебатът дали сертфикатите могат да бъдат използвани, за да се даде възможност за пътуване, както искат Гърция и Испания.

Туристически държави настояват за сертификат за ваксиниране

Заради пандемията продажбите в туристическия бранш спаднаха драстично. Това е причината няколко държави от ЕС да настояват за въвеждане...

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция след срещата, че здравната ситуация в Европа е "много сериозна" заради новите варианти на вируса и нарастване на инфекциите. Тя подчерта, че държавите не трябва да затварят границите си, за да гарантират функционирането на единния пазар, включително потока на стоки и пътуванията за трансгранични работници. Според нея, затваряне на граници няма да спре разпространението на нови варианти на коронавируса.

Тя обаче заяви, че ЕК ще добави нова категория "тъмно червено" към своите индикатори за риск на онези региони, където вирусът циркулира с много висока скорост. Днес почти цяла Европа е "червена".

"От хората, пътуващи от тъмночервени зони, може да се наложи да се изисква да си направят тест преди заминаването, както и да преминат карантина след пристигането", каза тя и добави, че всички несъществени пътувания от тези зони трябва да бъдат ограничени.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви преди срещата, че европейските страни трябва да приемат сериозно новата мутация, разпространена във Великобритания, за да избегнат трета вълна на пандемията. "Не можем да изключим затварянето на граници, но искаме да ги предотвратим чрез сътрудничество в рамките на Европейския съюз", каза тя на пресконференция в Берлин.

Защо достъпът до собствения ни ваксинационен сертификат за COVID-19 е само с електронен подпис?

Интернет като пространство се развива, развиват се и технологиите. Хакерите, които имат недобри помисли, също са много дейни и много ко...

БОРИСОВ: ВИРУСЪТ МУТИРА И НЯМА ОБЩО ПРАВИЛО, ПО КОЕТО ДА СЕ ДЕЙСТВА (ВИДЕО)

Отделно ЕК иска 27-те държави-членки да се споразумеят за общ подход към сертификатите за ваксинация до края на януари - така че сертификат, издаден от Естония да би бил валиден например в Португалия. Засега тези сертификати ще се ползват само за медицински цели.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че на ваксинационните паспорти трябва да се гледа с "голямо внимание", особено защото все още не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други. Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, който председателства срещите на върха на ЕС, каза, че това ще бъде дебатирано на по-късен етап. Трябва да има общи елементи в сертификатите, които да се ползват за медицински цели - евентуално след това ще се обсъжда разширение на ползването на сертификати, посочи Мишел.

Още: Евросъюзът одобри взаимното признаване от страните на антигенни и PCR тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа