Преговорите между ЕС и Великобритания започват другата седмица

1951
Преговорите между ЕС и Великобритания започват другата седмица
Снимка: iStock

Очаква се утре 27-те страни членки на Европейския съюз(ЕС) да одобрят преговорния мандат за разговори за новите отношение на ЕС с Великобритания след Brexit, което би дало възможност за започване на самите преговори още през следващата седмица. Това е заявил пред Reuters високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност, предава БНР.

"Очакванията са утре да приемем мандата за преговори, което ще ни позволи да започнем самите преговори много скоро, дори още през следващата седмица", посочил той.

Твърдение: Великобритания обмисля как да заобиколи проверката на стоки през Ирландско море

Британските преговарящи бяха инструктирани да разработят планове за заобикаляне на инспекцията на стоки, пресичащи Ирландско море, прот...

На този етап Франция е съгласна с общата позиция на ЕС за преговорите, като се стреми да засили условията за равнопоставеност, включително Великобритания да се задължи да следва правилата и регламентите на единния блок вбъдеще, в замяна на достъпа на Обединеното кралство до единния европейски пазар.

Настоящият проект на предложение, което 27-те национални представители в Брюксел трябва да обсъдят по-късно днес, призовава всеки един нов търговски договор между ЕС и Великобритания да спазва "високите стандарти с течение на времето".

Междувременно говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че мандатът за търговски преговори със Съединените щати ще бъде публикуван през следващата седмица, докато мандатът за преговорите за Brexit с ЕС ще бъде огласен още в четвъртък.

Преди няколко седмици външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб отбеляза, че е уверен, че страната му ще успее да постигне търговска сделка със САЩ.

Париж: Жестока битка чака Лондон при търговските преговори с ЕС

Франция предупреди Великобритания да очаква твърда битка с ЕС при търговски преговори след Брекзит, предаде BBC. Френският външен мини...

Основният проблем е фактът, че Великобритания заяви през миналия месец, че китайският технологичен гигант Huawei може да получи ограничен достъп до 35% от мобилната 5G мрежа на страната. Впоследствие директорът на Националния икономически съвет на САЩ Лари Къдлоу заяви, че не се притеснява, че американският конгрес може да блокира евентуална търговска сделка с Лондон въз основа на това британско решение за Huawei.

Великобритания напусна ЕС в края на миналия месец, като първите анонси и от двете страни показаха, че предстои труден кръг от преговори през "преходния период" в рамките на настоящата година. ЕС настоява за всеобхватни гаранции за лоялна конкуренция, докато управляващите от Лондон подчертават, че няма да бъдат обвързани с правилата на блока по отношение на така наречените равнопоставани условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа