Преизбраха президента на Португалия за нов мандат

2294
Преизбраха президента на Португалия за нов мандат
Снимка: БГНЕС

Действащият президент на Португалия Марсело Ребело ди Соуза води на президентските избори, провели се във вчерашния ден, информира ТАСС. Данните са при обработени 95,89% от протоколите. Съответните предварителни резултати бяха обявени от вътрешното министерство на страната. Според информацията, действащият президент получава 62,54% от гласовете. Той е последван от лидера на крайнодясната партия „Достатъчно” Андре Вентура (11,87%) и адвокат и бивш дипломат Ана Гомеш (11,78%). Мариза Матиас печели 3,9% от гласовете, Жоао Ферейра - 3,82%, Виторина Силва - 3,35%, Тиаго Маян Гонсалвес - 2,75%.

Президентските избори в Португалия се проведоха на фона на нарастване на разпространението на коронавирусна инфекция в страната. Общо в републиката с население над 10 000 000 души са открити над 636 000 случая на инфекция, над 10,4 хиляди пациенти са починали. В навечерието на гласуването страната регистрира антирекорд за ежедневно увеличаване на броя на случаите, както и дневен максимум смъртни случаи, вследствие на коронавирус. В тази връзка, португалските власти са предприели редица мерки, за да се опитат да осигурят безопасното провеждане на изборите.

Консерваторът Марсело ди Соза спечели президентските избори в Португалия

Фаворитът на президентските избори в Португалия – консерваторът Марсело Ребелу ди Соза, спечели вота още на първия тур с 52% от г...

72-годишният Ребелу ди Соуза първоначално бе категоричен фаворит на състезанието. Настоящият президент е роден през 1948 г. в Лисабон, завършил е Юридическия факултет на Университета в Лисабон и е защитил там докторската си дисертация. През 1974 г. се присъединява към Социалдемократическата партия (СДП), от 1982 г. до 1983 г. служи като министър по парламентарните въпроси в правителството на Франсиско Пинто Балсемао. През 1989 г. се бори за поста кмет на Лисабон. От 1996 г. до 1999 г. настоящият президент на страната оглавява СДП. Дълго време той водеше седмична аналитична телевизионна програма. На изборите през 2016 г. той спечели с 52% от народния вот.

Според португалската Конституция, функциите на президента са доста широки, но понякога се свеждат до представителни. По този начин държавният глава е върховен главнокомандващ, назначава министър-председателя, като взема предвид резултатите от изборите, по предложение на правителството и с одобрението на парламента, обявява война и сключва мир, обявява държава на спешност. Едно от ключовите правомощия на президента е правото му да разпусне Асамблеята на републиката (еднокамарен парламент). Независимо от това, парламентът има възможност да отхвърли с мнозинство гласове кандидатурата на правителствения глава, предложена от президента. Освен това, държавният глава ратифицира международни договори и назначава посланици по предложение на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа