Премиерът на Финландия: Ще ме питат всичко и аз ще им отговоря честно

3112
Премиерът на Финландия: Ще ме питат всичко и аз ще им отговоря честно
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички погледи са насочени към премиера на Финландия през първата й година начело на коалиционно правителство, съставено само от жени. Те вече са похвалени за спокойното си и решително лидерство по време на пандемията, но някои се чудят дали нетрадиционният опит на Марин наистина ще помогне да се актуализират „изостаналите“ закони на страната, съобщава БГНЕС.

Вървим на по-малко от 200 метра от кабинета на министър-председателя до Правителствения дворец, където Сана Марин е на път да председателства среща по отличителната програма за равноправие на правителството си. Тя не е в настроение за разговори, но кой би бил в добро настроение през първата седмица на работа след медения си месец. Кратката почивка на неразкрито място последва изненадваща сватба през август, бързо уредена в контекста на глобалната пандемия, с бащата на малката й дъщеря. Снимка на Сана Марин в сватбена рокля от финландски сатен, прегърнала съпруга си Маркус Райконен, бивш професионален футболист и неин партньор от 16 години, беше неочаквана публикация в нейния активен и много личен акаунт в Инстаграм.

Доживотна присъда за нападател с меч във Финландия

Мъжът, който уби с меч свой състудент във Финландия, днес получи доживотна присъда заради „методично“ планираното нападение...

Преди това беше споделила снимка, на която кърми дъщеря си Ема. Двойката стоеше прегърната, широко усмихната, в живописната територия на Кесеранта, официалната резиденция на премиера в Хелзинки, богато украсена дървена вила на брега на Балтийско море. Снимката бързо беше споделеня от политически редактори и модни блогъри, подкастери и ученици от гимназията - втората снимка на Сана Марин за по-малко от година, която оказа незабавно въздействие. Десетина журналисти чакат на стълбите на финландския правителствен дворец, сграда от Ренесанса, където коалиционното правителство се събира при затворени врати.

"Не подготвям това, което им казвам", казва Сана Марин, когато се приближава към тях, а нейният бодигард върви отзад. "Ще ме питат всичко и аз ще им отговоря честно", допълни тя. Може би тази седмица ще има много повече въпроси относно личния ви живот? Не. Те искат да знаят за важни въпроси, имаме много работа", твърдо отговаря той. „Може да поискат в края.“ Някои от репортерите носят маски за лице, други държат разтегателни микрофони. Всички се обръщат, за да я погледнат, докато тя слиза от другата страна на оградените стъпала.

Първата снимка на Сана Марин, която стана известна, е направена около 200 дни по-рано, през декември 2019 г., първия ден от новата й работа. Като новият и най-млад министър-председател на Финландия Сана Марин, тогава 34-годишна, се усмихваше широко, заедно с останалите политици, които щяха да ръководят нейното лявоцентристко коалиционно правителство. Всички те бяха жени. По времето, когато снимката беше публикувана, само един лидер на петпартийната коалиция беше на повече от 34 години. Застанала на подиума в кабинета си, тя казва на морето от фотографи, че представлява по-младо поколение и приветства вниманието на международните медии. „Това беше възможност да покажем на света „кои сме ние, финландците“. Посланието достигна до тези извън традиционните политически кръгове.

Китаристът на „Rage Against the Machine“ Том Морело публикува снимка на коалицията на страницата си в Инстаграм, показвайки Сана Марин като фен на американската му рок група. Тя потвърди настроението, като „хареса“ поста си. Заглавията говореха сами. „Феминизмът навършва пълнолетие във Финландия“, „Финландският парламент: пионер на равенството между половете“, „Жените управляват: това, което чакахме“. Имаше и сексистки мемове, които показваха как жените вземат решения, докато се къпят заедно в сауна.

Сана Марин е една от 100-те жени, избрани от Би Би Си като вдъхновяващи и влиятелни в света през 2020 г. В много отношения сцената за такава коалиция вече беше създадена. Ако някоя държава можеше да бъде феминистка утопия на острова на Чудната жена, това е Финландия. През 1906 г. тя стана първата държава в света, която предостави избирателни и парламентарни права на жените, подвиг, който повечето други западни държави няма да постигнат чак след Първата световна война. На следващата година в парламента бяха избрани 19 жени. И през 2000 г. Финландия избра своя първи президент Таря Халонен. През 2003 г. последва премиерът Анели Яаттинемаки. В края на 2019 г. и след още един министър-председател, Марин беше избрана от лявоцентристката си Социалдемократическа партия да замени министър-председателя Анти Рине, след критики за начина, по който се отнася със стачка на пощите.

Бездомниците във Финландия получават бързо жилище и договор за наем

Броят на хората без дом в границите на Европейския съюз (ЕС) се е увеличил със 70%. Сравнението е с период от преди 10 години, информир...

Това назначение я направи най-младият лидер в страната и никой не може да предвиди какво я очаква. Почти три месеца по-късно, на 11-ти март, Световната здравна организация (СЗО) обяви огнището на COVID-19 за пандемия. Но кабинетът на Марин беше готов, когато вирусът пристигна. На 16-ти март Финландия беше не само ограничена, но и активира Закона за извънредните правомощия, последно използван през Втората световна война, който дава на правителството правомощия да регулира заплатите и да изисква „задължително изпълнение на работната ръка за получаване на работа ". Тази мярка беше критикувана в медиите, но социологическите проучвания показаха, че обществеността я подкрепя. На жителите на Финландия беше дадена ясна директива: да останат вкъщи, когато е възможно.

Всички хора с леки симптоми бяха насърчавани да се изследват и бяха организирани редовни онлайн срещи с лаборатории, лекари и клиники, които да координират плановете. Сана Марин и четирите й най-добри колеги от кабинета проведоха седмични брифинги за коронавируса, приемайки въпроси както от гражданите, така и от медиите. Едната беше посветена на детските консултации. Марин беше похвалена и поставена в същата група като лидерите на Тайван, Германия и Нова Зеландия, което накара някои да се чудят дали лидерите жени се справят по-добре с кризите. "Има държави, водени от мъже, които също са се справили добре", каза Сана Марин пред Би Би Си. "Така че не мисля, че това е въпрос на пола. Мисля, че трябва да се съсредоточим повече върху това, което са научили страните, които са се справили добре."

Финландия, с население от 5,5 милиона, има малко над 370 смъртни случая, в процент около 60 смъртни случая на милион жители. Смъртността във Великобритания е над 10 пъти по-висока. "Мисля, че някои от нещата, които научихме във Финландия, е, че е важно да слушаме учените, за да използваме всички съществуващи знания и да вземаме смели решения в ситуации на несигурност. Мисля, че това също е много важно", казва Марин. "Имаме общество, което се основава на доверие. Хората се доверяват на правителството, доверяват се на демократичния ред." Ограниченията за извънредните закони бяха премахнати по-рано от планираното през юни, но коалицията се сблъска с нов момент на нестабилност, когато вицепремиерът и лидер на партията в центъра Катри Кулмуни, 33-годишната, най-млада от четиримата лидери на коалицията, подаде оставка заради скандал с изразходване на средства.

През септември тя беше заменена от друга жена - Аника Саарико. Публично коалицията изглеждаше единна, но имаше частни разногласия. „Нито една партия не може да се измъкне“, казва министърът на образованието и лидер на левия алианс Ли Андерсон, 33-годишна. "Понякога има такива видове напрежение, свързани с правенето на отстъпки зад затворени врати. Мисля, че има някаква тенденция някои хора да казват, че тъй като си жена, ще развиваш определен тип политика или ще ти е по-лесно. съгласете се, когато всички те са жени и т.н. И това не е непременно така." В тийнейджърските си години Марин не би могла да си представи бъдеще, в което ще живее в Кесеранта със съпруга си и двегодишната си дъщеря Ема. Политиците и политиката изглеждали много далеч. „Съвсем различен свят от този, в който живеех“, казва тя. „Както много други финландци, семейството ми е пълно с тъжни истории“, написа тя в личния си блог през 2016 г.

Тя е отгледана в малък град в Югозападна Финландия, наречен Пиркала, от майка си и нейната партньорка. „Нестандартно семейство“, казва тя, но под постоянен финансов натиск. Когато майка й, израснала в сиропиталище, се развежда с баща й алкохолик, оцеляват от социални помощи. От малка Сана Марин работи, предимно като продавач, за да издържа семейството си. Нейната учителка Паси Кервинен от гимназия „Пирккала“ казва, че е била „средностатистическа ученичка“, макар че е искала допълнителни домашни на 15-годишна възраст, за да подобри оценките си. Политическото й събуждане, както тя го нарича, идва, когато е на 20 години, когато започва да мисли, че е възможно да се подобрят не само нейните обстоятелства, но и тези на хората около нея. Това е мотивацията за Програмата за равенство на правителството на Марин, която включва политики за насърчаване на родителите да споделят справедливо отговорностите за грижа за децата, да прекратят домашното насилие, да намалят разликата в заплащането между половете и да подобрят резултатите. образование на непълнолетни от по-беден произход и имигрантски семейства.

Финландия насърчава работата от разстояние

Финландските власти препоръчаха на гражданите, ако е възможно, да преминат към работа от разстояние поради влошената ситуация с коронав...

Има планове и за реформа на Закона за транссексуалните, който понастоящем изисква онези, които търсят законно признаване на пола, да преминат години на психично здравно изследване и, освен ако вече не са безплодни, принудителна стерилизация. "Всеки трябва да има правото да определя собствената си самоличност. И програмата подкрепя това", казва Марин. Смятате ли транс жените за жени? „Не е моя работа да идентифицирам хората“, отговаря тя категорично. "Работата на всеки е да се идентифицира. Не аз съм тази, която трябва да го прави." Може би, тя е единственият правителствен лидер, който открито е декларирал тази позиция относно самоидентификацията на пола. Защитниците на правата на транссексуалните от години настояват за „изостанала“ реформа на транс-закона и някои казват, че все още се съмняват, че това правителство ще успее. Всички предишни правителства, които се опитаха да променят закона, трябваше да отстъпят под натиска на консерваторите, обяснява активистът Каспер Кивисто, който се е срещнал с коалицията, за да предложи своите съвети. „Имаме най-младата жена лидер в дадена държава, но това е просто символ“, казва той. „Трябва да имате подкрепата на системата, за да постигнете наистина разлика.“ Но този път и петте партии в коалицията са за реформа и законопроектът ще бъде представен на парламента през следващата година.

"Финландия има коалиционни правителства винаги. Затова сме свикнали да правим компромиси и да се опитваме да намерим консенсус между различните партии и идеологии", казва Сана Марин. „Мисля, че това е силна страна, но не винаги е най-бързият начин да се свършат нещата.“ През април работа й с пандемията й помогна да достигне 85% одобрение, въпреки че казва, че не гледа на анкети. Но има и критики. По време на глобалните протести на „Black Lives Matter“, някои тъмнокожи финландци се обърнаха към социалните медии, за да посочат, че Планът за равенство, макар и да се занимава с различни форми на неравенство, не признава, че тези, които страдат най-много от него, обикновено са цветни хора.

Доклад от Съвета на Европа за 2019 г. посочва, че 63% от хората от африкански произход изпитват редовен расистки тормоз във Финландия, което е най-високият процент в Европа. И в момента във финландския парламент има само един чернокож депутат Бела Форсгрен. Мария Охисало, 35-годишният лидер на Финландската зелена лига, казва, че е съгласна с онези, които казват, че правителството трябва да направи повече за насърчаване на многообразието в обществения живот. "В крайна сметка пет образовани бели жени не са особено представителни. Ако наистина разгледаме равенството тук, то все още не личи", казва тя. „Разбира се, нашият произход продължава да влияе върху шансовете ни в живота и това не би трябвало да е така“, казва Сана Марин. Но поправянето на това не е само тяхната работа, това е работа на всички финландци, добавя той. И настоява, че Програмата за равенство ще помогне за подобряване на положението на расовите малцинства. „Всички ние трябва да се съсредоточим върху това как можем да превърнем програмата в реалност“, казва той. "Така че това е моята мисия като министър-председател".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа