Пригожин тръби за ново руско поражение при Бахмут, руски страх какво става в Запорожието (ВИДЕО)

17625
Пригожин тръби за ново руско поражение при Бахмут, руски страх какво става в Запорожието (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

"Част от Беховка (5-6 километра северно от Бахмут) е вече загубена. Руските войници "драпат, бягат". Срам – Шойгу (бел. ред. - руският военен министър Сергей Шойгу), Герасимов (бел. ред. - генерал Валерий Герасимов, началник-щаб на руската армия и командващ руските сили в Украйна), призовавам ви да дойдете на фронта, да вдигнете оръжие в ръка и да призовете армията да тръгва напред. Можете да го направите – а ако не можете, можете да умрете като герои". Така руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин коментира какво се случва при Бахмут.

Той напомни как руското военно министерство говорило за Берховка и язовира там преди време - че руснаците заемали по-изгодни защитни позиции: Пригожин: Почва трагедията – украинците ще обкръжат Бахмут, освободиха Пътя на живота (ВИДЕО)

Бегом марш: ВИДЕО как руснаците избягаха от ключова позиция при Бахмут

(КАРТА) Думите на Пригожин бяха потвърдени от украинския зам.-министър на отбраната Анна Маляр. Тя написа в Телеграм, че Бахмут си остава епицентърът на военните действия в Украйна и че "там се движим по доста широк фронт". По думите ѝ, украинците заемат високия терен около града, откъдето могат да доминират, а руснаците се бранят и искат да удържат позициите си. Тя публикува и красноречива снимка на карта на Бахмут, която показва намеренията на украинците – пълно обкръжение на града:

(КАРТА) По-късно и украинското министерство на отбраната говори за Бахмут, съобщавайки за украински напредък там от север (Орехово-Васильовка и Парасковивка, на 11-12 километра северозападно от Бахмут) и от юг (Ивановско и Клещеевка, на 5-7 километра югозапад-юг от Бахмут):

Интересно е обаче какво казва Маляр в края на публикацията си: "Защо руснаците активно пускат информация за контранастъпление? Защото те трябва да отклонят вниманието от поражението в посока Бахмут."

(КАРТА) В този ред на мисли, Владимир Рогов, зам.-ръководител на назначената от руснаците администрация на Запорожка област и председател на движението "Ние сме заедно с Русия", пише в Телеграм как Михайловка е под украински артилерийски обстрел и че по предварителни данни обстрелът е по местно училище – Рогов, естествено, не признава, че това училище е преобразувано в руска казарма. Той добавя и в друга публикация в Телеграм, че в Бердянск се чул взрив, но не бивало да има притеснение - било свръхзвуков самолет. Това е поредно потвърждение, че има украински натиск в Запорожка област и в западната част на Донецка област, след като командирът на отряда "Восток", част от милициите на т.нар. ДНР, коментира в Телеграм как украинците явно са надушили "миризмата на успех" и атакуват при Новодонецко - оттам може да се тръгне към град Донецк: Руски командир: Хвърлиха срещу нас първите танкове "Леопард"

ОЩЕ: Хора на Пригожин пребиха руски командир, руснаците говорят за спряна голяма украинска атака (ВИДЕО)

Какво точно се случва – има ли решителна атака на украинците в Запорожието, отвличане на вниманието ли е това заради операции при Бахмут, 2 в 1 ли е или нещо повече? Говорителят на украинското командване „Юг“ Наталия Хуменюк е красноречива при такива въпроси, спазвайки посланието от видеоклип на украинската армия от почивните дни – мълчание по въпросите на украинската контраофанзива:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа