Принц Чарлз: Промените в климата са по-разрушителни от пандемията

1401
Принц Чарлз: Промените в климата са по-разрушителни от пандемията
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията COVID-19 представя на света възможност да направи икономиката по-зелена и по-устойчива, смята принц Чарлз.

Изказвайки се на събитие на Световния икономически форум "Голямото пренастройване" в сряда, наследникът на британския трон предупреди, че промените в климата могат да нанесат още по-големи щети от "страховитата пандемия". 

"Заплахата от изменението на климата е по-постепенна, но нейната опустошителна реалност за много хора и за техния поминък по цял свят, както и все по-големият й потенциал да разрушва, надминава дори тази на COVID-19, посочи той, цитиран от бизнес телевизия CNBC.

"Ако погледнем на планетата като на пациент, можем да видим, че нашите дейности увреждат имунната й система и тя се мъчи да функционира и да процъфтява с оглед на напрежението, което сме наложили на нейните жизненоважни органи". 

Принцът на Уелс призова за решителни действия за стимулиране на по-кръгова биоикономика, "която връща на природата толкова, колкото ние вземаме от нея".

"Имаме златна възможност да извлечем нещо добро от тази коронавирусна криза - нейните безпрецедентни ударни вълни могат да направят хората по-възприемчиви към големите визии за промяна“, каза той.

"Тъй като преминаваме от спасяване към възстановяване, имаме уникален, но бързо свиващ се прозорец от възможности да научим уроците и да се върнем на по-устойчив път. Това е възможност, която никога досега не сме имали и може би никога няма да имаме отново".

Той очерта пет пътища, по които икономиката може да се възстанови от коронавирусната криза, като същевременно се изправи срещу рисковете, породени от глобалното затопляне.

Принц Чарлз вече не е в самоизолация

Принц Чарлз, най-големият син и наследник на кралица Елизабет II, вече не е под карантина, след като прояви леки симптоми на коронавиру...

Първото, което посочи принц Чарлз е, че компаниите и политиците трябва да сграбчат въображението и волята на човечеството.

"Второ, възстановяването на световната икономика трябва да постави нова траектория на устойчивата заетост“, добави той.

Третият призив на принц Чарлз беше да се преработят съществуващите системи, така че икономиките по света да могат да преминат към нетни нулеви въглеродни емисии.

"В тази връзка ценообразуването на въглерода може да бъде ключов път към истински устойчиви пазари", каза той. "Страните, предприятията и индустриите, които се движат заедно, могат да създадат икономическа ефективност от мащаб, което ще ни позволи да надскочим колективния си напредък и да ускорим нашия преход".

Според него цената на въглеродните емисии може да бъде приложена от правителствата или чрез добавяне на налог върху дистрибуцията, продажбата или използването на изкопаеми горива въз основа на тяхното съдържание на въглерод, или чрез система от квоти, наречена "ограничаване и търговия", която предварително определя регионални квоти за емисии и позволява на компаниите да наддават за "разрешения за замърсяване". 

Недоволство на Острова: Как е тестван принц Чарлз

Британците недовлстват как така принц Чарлз е бил тестван за кронавирус, след като на Острова има нареждане да се тестват само хора с я...

Принц Чарлз също така призова за даване на нов импулс на науката, технологиите и иновациите, като отбеляза, че кризата с Covid-19 подчерта важността за инвестиране в тези области. 

Накрая, каза принцът на Уелс, глобалната икономика трябва да ускори устойчивите инвестиции, като според него това може да предложи значителен икономически растеж и възможности за заетост.

"Време е да уеднаквим устойчивите решения чрез финансиране по начин, който може да трансформира пазара“, каза той. "Това би бил най-драматичният акт на отговорно лидерство, виждан някога от частния сектор по света, и веднага би предоставил катализиращ стимул на публичния сектор да го следва".

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа