Природни катаклизми заплашват Германия

2162
Природни катаклизми заплашват Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

В Германия промените в климата предвещават все повече опасни явления и щети за природата през идните десетилетия. А тези явления неминуемо ще се отразят и на инфраструктурата, както и на икономиката. До този извод стига Анализът на рисковете от промените в климата за Германия през 2021 година.

В изследването се посочва, че в сравнение с резултатите от 2015 година, рисковете, свързани с климата, са се увеличили. То потвърждава основни части от анализа по същата тема на федералното правителство. Това отбелязват експертите от общо 25 германски служби и институции, както и от девет ресора, работещи в сферата на институционалната мрежа "Промени в климата и адаптацията към тях".

Два сценария до 2100 година

Природни катаклизми: иде краят на цивилизацията?

"Нямах представа дали майка ми е добре и дали все още имам дом, в който да се прибера", спомня си Мици Тан. През ноември 2020 година та...

В анализа за промените на климата и рисковете, свързани с тях, който се прави на всеки шест години по поръчка на правителството в Берлин, са обрисувани два сценария за времето до 2100 година.

Песимистичният сценарий предвижда силна промяна в климата: до средата на века средногодишната стойност на температурата да се повиши с 3 градуса по Целзий спрямо прединдустриалния период. А оптимистичният сценарий разглежда промените в климата при евентуално повишаване на температурите с 2,4 градуса.

Проучени са били също 100 отражения на климатичните промени в Германия и техните взаимодействия с други фактори. В студията се казва, че 31 от тях изискват спешни действия.

Все повече жеги, суши, порои

Анализът назовава по-конкретно риска от опасно нарастване на жегите, особено в градовете, липса на влага в почвите и тежки последствия за икономиката в резултат на природни катаклизми. Засега регионите в Германия, които са силно засегнати от засушавания, силни жеги или интензивни валежи, са малко на брой, се казва още в доклада.

Германия облекчава правилата за носене на маски

Германия скоро може да започне да облекчава правилата за носене на маски, тъй като страната се радва на рязък спад на заразените с Covi...

До средата на века обаче силните климатични промени ще засегнат много повече региони в страната, прогнозират учените. Според техните анализи, най-силни промени в климата ще настъпят в западните и южни части на Германия, а на югозапад и на изток все по-често ще има екстремни природни явления. По крайбрежията на Северно и Балтийско море през втората половина на века пък значително ще нараснат рисковете, свързани с повишаването на морското равнище.

Щетите ще предизвикат "ефект на доминото" по отношение на вече застрашените екосистеми като почвите, горите и водите, както и по отношение на човешката дейност и здравето на хората. "Веригата от въздействия почти винаги започва с промени в естествените системи и ресурси и накрая често води до отражение върху човешкото здраве", се казва в студията.

Тройно повече горещи дни

Тобиас Фукс от Германската метеорологична служба казва, че от 1881 година досега средните годишни температури са се увеличили вече с 1,6 градуса, а броят на дните с екстремни жеги от над 30 градуса са се утроили. 2020 година е била втората най-гореща година от началото на метеорологичните изследвания в Германия. Освен това се очаква и ново покачване на средните въздушни температури в Германия, твърди Фукс.

Германската министърка на околната среда Свеня Шулце призова към спешни действия, защото много от необходимите мерки, като например засаждането на дървета в градски условия, изискват много време, докато започнат да дават ефект. За онези последици от климатичните промени, които вече са необратими, според нея, са нужни специални мерки - например озеленяване на покриви в градовете, засаждане на повече зеленина и предоставяне на по-големи разливни площи на реките., Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа