Природозащитници: За 10 г. по света са изсечени гори на площ, по-голяма от територията на Германия

1342
Природозащитници: За 10 г. по света са изсечени гори на площ, по-голяма от територията на Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 430 000 квадратни километра гори - площ, по-голяма от територията на Германия - са загубени за малко повече от десетилетие само в няколко горещи точки на обезлесяване, съобщи природозащитната организация WWF.

Горските площи продължават да се обезлесяват всяка година - главно поради земеделието в индустриален мащаб - тъй като районите, богати на биологично разнообразие, се прочистват, за да се създаде пространство за добитък и земеделски култури, информира АФП, цитирани от БГНЕС.

Анализ на WWF установи, че само 29 места в Южна Америка, Африка и Югоизточна Азия са отговорни за повече от половината от глобалните загуби на гори.

Бразилска Амазония и Серадо, боливийската Амазония, Парагвай, Аржентина, Мадагаскар, както и Суматра и Борнео в Индонезия и Малайзия са сред най-силно засегнатите, се казва в информацията.

В бразилския регион Серадо, където живеят пет процента от животните и растенията на планетата, земята се разчиства бързо за производство на соя и отглеждане на говеда, което води до 32,8% загуба на горски площи между 2004-2017.

През 2019 г. комисията по биоразнообразието на ООН заяви, че състоянието на 75 процента от цялата земя на планетата ни е било „силно влошено“ от човешката дейност.

Горите са огромен унищожител на въглерод, заедно с другата растителност и почва, изсмукващи приблизително една трета от всички въглеродни замърсявания, които хората произвеждат годишно.

И все пак те продължават да изчезват бързо, което заплашва с непоправими загуби ключовото биоразнообразие на Земята. - И тъй като дивите видове намират, че жизненото им пространство се свива допълнително всяка година, рискът от повторение на зоонозни болести - като пандемията COVID-19 за хората е все по-висок.

„Трябва да обърнем внимание на свръхпотреблението и да придадем по-голямо значение на здравето и природата, а не на настоящия непреодолим акцент върху икономическия растеж и финансовите печалби на всяка цена“, каза Фран Реймънд Прайс от WWF International.

„Това е в интерес на човечеството: рискът от поява на нови болести е по-висок в тропическите горски региони, които изпитват промяна в земеползването.“

Прайс предупреди, че ако обезлесяването не бъде бързо ограничено, „можем да пропуснем шанса си да помогнем за предотвратяване на следващата пандемия“.

Дайнов: Предател е всеки българин, който гледа как му изсичат горите, но не прави нищо

Всеки българин, който в продължение на години гледа, как му изсичат горите/крадат водата, и който знае, че накрая ще остане без вода, н...

Съществува и огромна заплаха за местните общности, които живеят от това, което горите предоставят в продължение на векове или повече.

Ана Мота да Силва, член на общността Мумбука в Серадо - където обезлесяването се е увеличило с 13% през 2020 г., заяви, че се страхува за бъдещето.

"Знаейки, че нашите реки изсъхват, че толкова много дървета умират ... нараства сигурността, че моите синове, братовчеди, моите потомци няма да видят това, което аз съм видяла", каза тя. "Сега сме изправени пред опустошенията на Серадо и на нас с него."

Последните изследвания показват, че над определен праг обезлесяването в басейна на Амазонка може да доведе региона до нов климатичен режим, превръщайки тропическите гори в савана.

Докладът на WWF призова гражданите да полагат усилия, като избягват продукти, свързани с обезлесяването, като някои продукти от месо, соя и палмово масло. Той също така призова правителствата да работят за осигуряване правата на коренното население и за опазване на районите, богати на биологично разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Над 200 екзотични животни загинаха след ужасяващ пожар в зоопарка в Крим (ВИДЕО)

Вторият след Путин посочи Украйна като виновна за атаката в "Крокус Сити Хол"

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com