Присмех към Путин как говори за Запада и помощта му в оръжия за Украйна (ВИДЕО)

16362
Присмех към Путин как говори за Запада и помощта му в оръжия за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Буквално директна подигравка беше отправена към издирвания от трибунала в Хага за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин. Причината – думите му относно "мощта" на руския военнопромишлен комплекс. Той ги изрече, докато обясняваше как Руската федерация ще разположи ядрено оръжие в Беларус.

В дневния обзор на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, се обръща внимание именно на някои смайващи твърдения на Путин покрай новината за ядреното оръжие. На първо място – как Русия щяла да построи над 1600 танка до края на 2023 година. Освен това Путин продължи как за да можело Западът да се мери с руския военно-промишлен комплекс, трябвало да жертва много средства, насочени към други политики, за цивилното население. От ISW обаче буквално се присмиват – само БВП на САЩ е 10 пъти по-голям от руския, а Германия, Франция и Великобритания, които също помагат активно на Украйна, имат поне 5 пъти по-голям БВП от Русия общо. "Несъмнено САЩ и съюзниците му са правили избори, когато са обмисляли какви средства да дадат на Украйна, но изборите, пред които те са изправени, са нищо в сравнение с тези, пред които е изправена Русия", подчертават американските специалисти. И добавят – за да може Русия да издържи дори на сегашното си темпо в Украйна, икономиката ѝ трябва да стане изцяло военна, да има официално военно положение, което Путин продължава да не прави и изглежда не иска да направи.

Специално за танковете – в момента "Уралвагонзавод" прави по 20 танка на месец. Отделен е въпросът какво е качеството спрямо западната военна техника. Освен това, месечно руснаците губят около 150 танка в Украйна, тоест трябва да произведат над 1300 само до края на годината, за да изравнят везните. А докъде са я докарали руснаците точно с танковете е показателно от казаното в едно от предаванията на руския пропагандист и санкциониран от Запада уж журналист Владимир Соловьов – в употреба влизат Т-34, танкове от Втората световна война.

В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

Изключително показателно за състоянието на западния военно-промишлен комплекс е изказване отпреди две седмици на Армин Папегер, главния изпълнителен директор на най-голямата германска оръжейна компания Rheinmetall. "Ако Западът иска Русия да загуби тази война, тогава Русия няма да я спечели. И Европа, и САЩ са в състояние да произведат повече, отколкото Русия някога ще може да произведе", каза той, докато критикуваше германското правителство, че не е достатъчно решително, за да може Rheinmetall да покаже в пълна мяра на какво е способна в производството на оръжия с решителна държавна подкрепа.

Специално за снарядите с обеднен уран – Путин усилено внушава как използването им ще предизвика радиационен ефект, което е категорично невярно. Дори МААЕ има специално обяснение какво представлява обеднения уран и че е изключително подходящ за военни цели именно защото няма радиационно замърсяване. Обедненият уран дава на снарядите по-голяма пробивна мощ. Приказването на Путин не е нищо повече от информационна (пропагандна) кампания, с която търси начин да въздейства и понижи украинския боен дух, категорични са от ISW.

(КАРТА) Междувременно, на бойното поле нещата не се променят. Украинците успяват да удържат и стабилизират районите около Бахмут и Авдеевка – това личи както от сутрешната сводка на украинския щаб, така и от факта, че снощи популярният руски телеграм канал "Рибар" не публикува традиционния си обзор, а само сводка къде имало артилерийски обстрели по места. Руският пропагандист Семьон Пегов също индиректно признава, че скорошните руски опити да бъде овладян Пътя на живота (Хромово – Часов Яр) при Бахмут са се провалили – Пегов пише как украинците държат позиции там, държат ги и на север при Орехово-Васильовка.

ОЩЕ: Украйна изтласка руските сили от ключов път в Бахмут

Все по-очевидно изглежда, че руснаците хвърлят големи усилия при Авдеевка и дори има оценки, че това е за сметка на Бахмут. При Бахмут вчера е имало само 18 руски пехотни атаки при средно ниво от 40-50, по думите на говорителя на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати. И британското министерство на отбраната дава оценка, че руската офанзива при Бахмут почва да изпада в състояние на застой, но от ISW уточняват, че това не значи, че руснаците ще спрат да атакуват града – напротив, на периоди това ще се случва свирепо и агресивно. Въпросът е, че руската бойна мощ не е достатъчна за пълен пробив, поне за момента – необходими са подкрeпления за ЧВК Вагнер в жива сила и техника от редовната руска армия.

При Авдеевка руските атаки са и от север, и от юг, но засега украинците удържат. Вече обаче има атаки и от запад – Тоненко, 6 километра западно от Авдеевка, което още веднъж подсказва, че руснаците отчаяно искат да спечелят нещо по-значимо преди очакваната украинска контраофанзива. Руската тактика е очевидна - опит Авдеевка да бъде обкръжена.

ОЩЕ: Руснаците гадаят и се плашат: Къде ще е украинската контраофанзива, колко ще е голяма (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа