Прогнозират независимост за Шотландия

2111
Прогнозират независимост за Шотландия
Снимка: Getty Images/Guliver

Брекзит, коронавирус и отслабващо чувство за британска идентичност карат все повече граждани на Шотландия и Северна Ирландия да се стремят към независимост, пише националният ежедневник The Times, като се позовава на данни от проучване на общественото мнение. В същото време движението за независимост се радва на най-малка подкрепа в Уелс, допълват от редакцията.

По-голямата част от избирателите в Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха идеята за провеждане на референдум за излизане от Обединеното кралство, което може да означава заплаха от „конституционна криза" в страната, съобщава The Times.

Проучването, основано на отделни анкети в Шотландия, Северна Ирландия, Англия и Уелс, също установява, че чувството за британска идентичност, което някога е държало отделни субекти на страната заедно, отслабва, допълва агенция Фокус.

Така в Северна Ирландия 51% от анкетираните заявяват, че подкрепят идеята за провеждане на референдум за ирландската граница през следващите пет години. 44% от анкетираните са против евентуален вот. В същото време 47% се надяват на независима Северна Ирландия, а 42% се стремят да се обединят с Ирландия. Освен това, на въпрос дали тази административно-политическа част на кралството ще се обедини с Ирландия през следващите десет години, 48% са отговорили положително.

В Уелс, където подкрепата за независимост традиционно е най-слаба, 23% от анкетираните все още се обявяват за напускане на Великобритания, а други 31% подкрепят възможен референдум.

Освен това, както отбелязва вестникът, има два пъти повече британци, които вярват, че Шотландия ще получи независимост от Великобритания през следващите десет години.

Англия и Шотландия искат тест за коронавирус за пътуващите от България от 18 януари

Британското посолство ни уведоми, че изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англ...

Една от причините за толкова висока подкрепа за движението за независимост в Шотландия, според The Times, е националната идентичност. Така около 56% от анкетираните се определят като шотландци или колкото шотландци, толкова и британци. В същото време само 12% от анкетираните са се определили само като британци. В Англия 27% се чувстват англичани и едва след това – британци.

Освен това Брекзит и коронавирусът са допринесли за нарастването на подобни настроения сред шотландците. По-специално 53% от анкетираните в региона подкрепят връщането на Шотландия в Европейския съюз, докато 31% са против. На свой ред 42% от британците са против повторното присъединяване към ЕС, а само 40% са за.

Що се отнася до коронавируса, 42% от шотландците заявяват, че биха се справили по-добре с пандемията, ако бяха независими от Великобритания. Само 23% отричат тази вероятност. В същото време 53% вярват, че решенията трябва да се вземат в Единбург, а само 14% вярват, че те трябва да идват от Лондон. Освен това по-голямата част от шотландците не предпочитат премиера Борис Джонсън. Само 22% вярват, че лидерът на правителството в Лондон се е справил с пандемията. Напротив, успехът на политиката на първия министър на Шотландия Никола Стърджън в това отношение се признава от 61% от анкетираните.

Според The Times тези шотландци, които се противопоставят на независимостта, се ръководят преди всичко от икономически съображения. Само 22% от участвалите в проучването са убедени, че икономическата ситуация в Шотландия би се подобрила след напускането на Обединеното кралство, а 50% са уверени, че това ще се отрази негативно на икономиката на региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа