Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

13499
Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна
Снимка: Getty Images

Мобилизирани (принудително) да се бият на страната на Русия сепаратисти проявяват недоволство от фактическата ситуация. Това ясно личи от коментар в Telegram на не кой да е, а на бившия офицер от ФСБ Игор Гиркин. Гиркин е по-известен с прякора си – Игор Стелков. Той беше бивш военен министър на сепаратистката Донецка народна република (ДНР).

В своя публикация в "Телеграм" Стрелков цитира проруски микроблогът, който говори по темата със състоянието на въоръжените сили на проруските сепаратисти. Стрелков признава, че има "масови демонстрации" сред служещи в 105-ти и 107-ми полк на военните сили на ДНР и говори, че е информиран за "примери на страшна безотговорност, много напомняща откровен саботаж" от страна на командването и властите в ДНР. Конкретно – семействата на тези войници 3 месеца не са получавали дължими и явно обещани парични обезщетения, защото мъжете им са мобилизирани да се бият. "За такова нещо разстрел е малко", добавя Стрелков.

Цитираният от него блогър е Евгений Михайлов. Той иронизира, че недоволството и бунтовете явно са "част от плана на Кремъл". Михайлов смята, че генезисът на всички проблеми е бил "гениалният свръххитър план" на Кремъл за инвазия в Украйна. Това било направено "с недостатъчно сили", според него. Михайлов посочва, че като станало напечено, лъснал проблемът с липсата на достатъчно резерви за руските части и този проблем бил решен "набързо” с мобилизация в Донбас. А много от мобилизираните се оказали неподготвени. "Още по-лошо е, че Велика Русия не достави достатъчно картечници, бронежилетки и модерни каски за няколко десетки хиляди резервисти от Донбас", казва директно Михайлов и обвинява Кремъл, че е имало 8 години да направи това. Той пита и как след като Русия е очаквала военна интервенция от Украйна, не е снабдила с достатъчно оръжие проруските сепаратисти: "Интересен въпрос".

"Зле въоръжената и почти необучена лека пехота запуши дупките в предната линия и позволи на Руската федерация да задържи заетите позиции в първите дни, а на редица места да продължи настъплението. Боеспособността на довчерашните студенти, миньори и музиканти, неочаквано за всички, включително и за Кремъл, се оказа достатъчна, за да помогне на Русия в труден момент. Загубите, разбира се, бяха тежки и, най-важното, до голяма степен неоправдани. Сътресенията в резервните части започнаха основно, когато ситуацията се подобри и сега имаме превъзходство в сили, достатъчно, за да няма нежелани последствия", обобщава Михайлов.

ОЩЕ: Войната на Путин вече заражда бунтове в периферията на "руската империя"

Случилото се подчертава продължаващата промяна в нагласите на проруските Телеграм канали, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Тръстът посочва, че и Михайлов, и Стрелков не коментират видео, в което мобилизирани от проруските сепаратисти войници директно се оплакват на ръководителя на ДНР Денис Пушилин от малтретиране на мобилизираните от Донбас. Но дори без видеото, коментарите на Стрелков и Михайлов явно подсказват наличието на проблеми. "Не може да се каже как такива микроблог постове ще променят възприятието на войната в Русия, но е една от най-видимите и струващи си да се споменат промени в реакциите спрямо наративите на Кремъл, която сме виждали", заключват от Института.

Войната в Украйна: Десетки унищожени училища, Украйна се чувства изоставена, Путин с пиар с ранени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа