Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна

13424
Проруски сепаратисти почнаха да критикуват Путин за положението с армията в Украйна
Снимка: Getty Images

Мобилизирани (принудително) да се бият на страната на Русия сепаратисти проявяват недоволство от фактическата ситуация. Това ясно личи от коментар в Telegram на не кой да е, а на бившия офицер от ФСБ Игор Гиркин. Гиркин е по-известен с прякора си – Игор Стелков. Той беше бивш военен министър на сепаратистката Донецка народна република (ДНР).

В своя публикация в "Телеграм" Стрелков цитира проруски микроблогът, който говори по темата със състоянието на въоръжените сили на проруските сепаратисти. Стрелков признава, че има "масови демонстрации" сред служещи в 105-ти и 107-ми полк на военните сили на ДНР и говори, че е информиран за "примери на страшна безотговорност, много напомняща откровен саботаж" от страна на командването и властите в ДНР. Конкретно – семействата на тези войници 3 месеца не са получавали дължими и явно обещани парични обезщетения, защото мъжете им са мобилизирани да се бият. "За такова нещо разстрел е малко", добавя Стрелков.

Цитираният от него блогър е Евгений Михайлов. Той иронизира, че недоволството и бунтовете явно са "част от плана на Кремъл". Михайлов смята, че генезисът на всички проблеми е бил "гениалният свръххитър план" на Кремъл за инвазия в Украйна. Това било направено "с недостатъчно сили", според него. Михайлов посочва, че като станало напечено, лъснал проблемът с липсата на достатъчно резерви за руските части и този проблем бил решен "набързо” с мобилизация в Донбас. А много от мобилизираните се оказали неподготвени. "Още по-лошо е, че Велика Русия не достави достатъчно картечници, бронежилетки и модерни каски за няколко десетки хиляди резервисти от Донбас", казва директно Михайлов и обвинява Кремъл, че е имало 8 години да направи това. Той пита и как след като Русия е очаквала военна интервенция от Украйна, не е снабдила с достатъчно оръжие проруските сепаратисти: "Интересен въпрос".

"Зле въоръжената и почти необучена лека пехота запуши дупките в предната линия и позволи на Руската федерация да задържи заетите позиции в първите дни, а на редица места да продължи настъплението. Боеспособността на довчерашните студенти, миньори и музиканти, неочаквано за всички, включително и за Кремъл, се оказа достатъчна, за да помогне на Русия в труден момент. Загубите, разбира се, бяха тежки и, най-важното, до голяма степен неоправдани. Сътресенията в резервните части започнаха основно, когато ситуацията се подобри и сега имаме превъзходство в сили, достатъчно, за да няма нежелани последствия", обобщава Михайлов.

ОЩЕ: Войната на Путин вече заражда бунтове в периферията на "руската империя"

Случилото се подчертава продължаващата промяна в нагласите на проруските Телеграм канали, коментира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната. Тръстът посочва, че и Михайлов, и Стрелков не коментират видео, в което мобилизирани от проруските сепаратисти войници директно се оплакват на ръководителя на ДНР Денис Пушилин от малтретиране на мобилизираните от Донбас. Но дори без видеото, коментарите на Стрелков и Михайлов явно подсказват наличието на проблеми. "Не може да се каже как такива микроблог постове ще променят възприятието на войната в Русия, но е една от най-видимите и струващи си да се споменат промени в реакциите спрямо наративите на Кремъл, която сме виждали", заключват от Института.

Войната в Украйна: Десетки унищожени училища, Украйна се чувства изоставена, Путин с пиар с ранени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа