X
 
 

Протестиращи са блокирали всички входове на парламента в Тбилиси (СНИМКИ)

1305 0
Протестиращи са блокирали всички входове на парламента в Тбилиси (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver
Представители на грузинската опозиция, които протестират в центъра на Тбилиси с искане за оставката на правителството, са блокирали всички входове на парламента, заяви един от лидерите на опозицията Георги Вашадзе, цитиран от РИА Новости и Фокус.

Парламентът на Грузия не успя да приеме изменение в конституцията, което предполагаше преминаване от смесена към пропорционална избирателна система. В Тбилиси пред парламента започнаха протести на опозиционери, различни неправителствени организации и техните поддръжници.

Всички опозиционни сили се обединиха срещу правителството. Те изискват провеждането на предсрочни парламентарни избори и назначаването на преходно правителство. В момента пред парламента се провежда митинг с участието на около 20 опозиционни сили, неправителствени и обществени организации и техните привърженици.

"Блокирахме всички входове на сградата, нека депутатите не идват утре. Ключовете са у нас, което означава, че не е възможно влизането в сградата. Призоваваме полицията да не нарушава закона и да не предприема никакви действия", каза Вашадзе пред репортери.

Той призова протестиращите да не се разпръскват, да се запасяват с топли дрехи и да „стоят до края“. "Народът трябва да спечели!" заяви той.

В района на сградата на парламента са поставени палатки, в които опозицията и техните привърженици планират да спят.

По-рано грузинското вътрешно министерство призова всички участници в протестите в Тбилиси да спазват обществения ред и предупреди, че опитите за щурм или блокиране на държавните органи ще бъдат пресечени от органите на реда.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители