Проучват даренията за реставрацията на Нотр Дам

1165
Проучват даренията за реставрацията на Нотр Дам
Снимка: Getty Images/Guliver

Рядко строителен обект се проучва толкова подорбно, колкото реставриращата се катедрала Нотр Дам, отбелязва Le Figaro. След многобройни парламентарни изслушвания и доклади френската Сметна палата се заинтересува от реконструкцията. В центъра на вниманието на ведомството е ситуацията в катедралата в навечерието на пожара, както и как се използват дарените за реставрацията 825 милиона евро, съобщи агенция Фокус.

Година и половина след пожара, унищожил покрива, шпила и тавана от XIX век, причините за него все още не са известни, припомня вестникът. Според първите резултати от текущото разследване, получени през лятото на 2019 г., палежът най-вероятно не е умишлен, а резултат от късо съединение или лошо загасен фас. Неадекватната поддръжка на електрическите инсталации и поредица от човешки грешки са влошили ситуацията. Известно е например, че броят на пожарникарите на паметника на културата е намален наполовина и денонощното наблюдение е отменено.

Катедралата "Нотр Дам" ще отвори врати след 5 години

Планирано е катедралата "Нотр Дам" в Париж отново да отвори врати след 5 години. Това потвърди специалният представител на френския пре...

„Не разбираме защо Министерството на културата не започва административно разследване“, каза Пиер Московичи, председател на Сметната палата, по време на представянето на доклада за опазването и възстановяването на Нотр Дам. Според ръководителя на ведомството разследването ще помогне да се разберат „заплетените“ задължения на държавата, службата за защита на националните паметници и духовенството, а също така ще позволи на държавата да извлече уроци, като се има предвид, че тя отговаря за още 86 катедрали.

Освен това служителите на Палатата се заинтересува от друга „деликатна“ и дори „табу“ тема: използването на дарените средства за възстановяването на храма. Както припомня изданието, близо 338 хиляди лица и компании от 140 държави дариха 825 милиона евро за реконструкцията на една от най-известните катедрали в света. Някои фондации са използвали до половин милион евро от получените средства за административни разходи. Сред тях е правителствена агенция, създадена за централизиране на операциите по възстановяване на катедралата Нотр Дам.

Както обяснява вестникът, годишният бюджет на институцията, създаден под егидата на Министерството на културата, възлиза на около 5 милиона евро, а месечната заплата на нейния ръководител генерал Жоржелин е 6 хиляди евро. Всичко това се покрива от донорски вноски. „Не съм сигурен, че донорите знаят за това“, каза Пиер Московичи. Камарата предложи да финансира работата на институцията чрез безвъзмездна финансова помощ, „особено след като една четвърт от нейния персонал е ангажиран в проекти, които са слабо свързани с възстановителните работи“.

Според изданието ръководителят на институцията генерал Жоржелин не е искал да говори нито за доклада, нито за работата на неговата организация. Министерството на културата от своя страна отбеляза, че „дарители са внесли пари за възстановяването на катедралата, което е целта на държавната институция“. По този начин не може да става въпрос за издаване на безвъзмездна помощ от министерството за работата на институцията, отбелязва Le Figaro.

Гори катедрала във френския град Нант

Десетки пожарникари се бориха с голям пожар в катедрала във френския град Нант, съобщиха спешните служби, пише БГНЕС. Пожарните екипажи...

Освен това представители на министерството отказват да отговорят на въпроса за заповедта за започване на ново административно разследване на инцидента в катедралата, като отбелязват, че вече участват в продължаващото съдебно разследване. Независимо от това „ефектът Нотр Дам“ все още оказа влияние върху Министерството на културата, принуждавайки го да увеличи разходите за възстановяване и охрана на катедралите до 80 милиона евро за 2 години, което е два пъти повече от сумата, изразходвана за тези нужди по-рано.

Вижте кадри от реконструкцията в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа