Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна

13723
Пустини вместо ниви: Последиците от взривяването на Каховската ВЕЦ за Украйна
Снимка: Getty images

Министерството на външните работи на Украйна определи експлозията на ВЕЦ "Каховка" на 6 юни, извършена от руските сили, като най-голямата причинена от човека катастрофа в Европа за последното десетилетие.

Водноелектрическата централа изпълняваше редица критични задачи, които сега се превръщат в проблем: регулиране на дебита на река Днепър за доставка на електроенергия, напояване на сухите южни райони на Украйна, навигация от Херсон до Запорожие. Освен всичко останало през комплекса преминаваха и важни пътни и железопътни мостове.

Как ще се напоява сега Южна Украйна?

След като руските сили взривиха "Каховка" полетата в Южна Украйна може да се превърнат в пустини още през следващата година, предупредиха от пресслужбата на Министерството на аграрната политика. В резултат на експлозията е спряно водоснабдяването на напоителните системи за нивите в Херсонска, Днепропетровска и Запорожка области.

В момента без източник на вода са 94% от напоителните системи в Херсонска област, 74% в Запорожска област и 30% в Днепропетровска област.

Сателитни снимки: Област Херсон преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка"

BBC и The Guardian публикуваха сателитни снимки, които показват Херсонска област на Украйна преди и след взрива на ВЕЦ "Каховка" през н...

След потопа се очаква да има и заблатяване в участъци от дренираните земи, деградация на почвата, затлачване. На част от земите е възможно унищожаване на растителната покривка и превръщането им в пустиня.

Без язовира ще страдат не само фермерите, но и населението, тъй като остават без източници на питейна вода.

Уникалната екосистема на Херсонска област е под заплаха

Поради разрушаването на ВЕЦ-а животните и уникалната екосистема в района на Херсон са в риск, алармира Михаил Русин, доктор по биология. Той отбелязва в профила си във Facebook, че експлозията на язовира може да доведе до унищожаването на основната световна популация на степните мишки Нордман. Само за няколко дни 70% от целия вид могат да умрат, пише ученият. 

ОЩЕ: Покъртителни ВИДЕА след взривяването на Каховската ВЕЦ 

Токсичните вещества

Много предприятия и обекти с вредни и токсични вещества (хлор, амоняк, нефтопродукти) ще бъдат унищожени. Химикали, боклук, петролни продукти - замърсяването от всичко това ще стигне до лимана Днепър-Буг и до устието на реката в Черно море, казва и експертът Людмила Циганок. Това може да унищожи цялата черноморска екосистема, тревожи се тя. Най-малко 150 тона моторно масло вече са навлезли в Днепър и има риск от ново изтичане на повече от 300 тона, съобщиха освен това от кабинета на президента Володимир Зеленски.

Глад ли чака Украйна

Нагъл и тъп: Проруски сепаратист-управник обясни как наводнението от язовир "Каховка" почти не се усеща (ВИДЕО)

Всичко е нормално, почти не се усеща - с такива думи Владимир Салдо, назначеният от руснаците управител на Херсонска област, който през...

Украйна трябва да се подготви за глад и преструктуриране на голяма част от националната си икономика заради опустошението от разлива, смята кандидатът на техническите науки, инженерът по околна среда Максим Сорока, цитиран от украинското издание "Телеграф".

ОЩЕ: Журналист: Путин действа като Хитлер, опитвайки се да направи Украйна необитаема 

Полуостров Крим остава без вода в следващите години?

В резултат на експлозията на Каховската водноелектрическа централа Крим може да остане без вода за 10-15 години. Това мнение изрази Татяна Тимочко, ръководител на обществената екологична организация "Всеукраинска екологична лига" и съветник на министъра на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна, в коментар за "Укринформ".

ОЩЕ: Неочаквани последствия: Руснаците сами наводниха първата си отбранителна линия по Днепър 

Във водата плуват хиляди мини

Левият и десният бряг на Днепър са минирани, затова преместването и взривяването на стотици "плаващи" мини ще бъде възможно в продължение на много години. От Министерството на отбраната на Украйна предупредиха населението за повишена опасност от взривоопасни предмети, тъй като мините могат да бъдат отнесени от течението и да детонират във всеки един момент. Тези руски мини вече са започнали да експлодират, съобщава журналистът Константин Риженко, а думите му са потвърдени от немалко видеа, които от вчера се разпространяват в интернет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа