Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март, твърди Bloomberg

5786
Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март, твърди Bloomberg
Снимка: Kremlin.ru

Почти година след началото на инвазията Владимир Путин подготвя нова офанзива в Украйна през февруари или март. Същевременно готви Русия за конфликт със САЩ и техните съюзници, който според него ще продължи с години, пише Bloomberg.

Изданието цитира официални лица, съветници и други, запознати със ситуацията, според които Кремъл се стреми да демонстрира, че руските сили могат да си върнат инициативата на фронта. Това идва след месеци на загуба на позиции и стратегически провали.

Путин: Американските войски в Германия са окупационни сили

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че американските войски в Германия са "окупационни сили от правна гледна точка и по същество...

Сега Москва иска да окаже натиск върху Киев и съюзниците на Володимир Зеленски да се съгласят на някакъв вид примирие, което да позволи на Русия да продължи да контролира окупираните територии, добавя Bloomberg в материал от 27 януари.

ОЩЕ: Как да не се преговаря с Русия: Пет урока от Дмитро Кулеба

Руският президент е дал указания за подготовка на нова офанзива в Украйна през февруари-март въпреки предишните неуспехи на фронта, смятат източници, близки до Кремъл.

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни танкове от САЩ и ЕС. Такива вече бяха обещани от американците ("Ейбрамс"), от Германия и други страни от НАТО ("Леопард"), както и от Великобритания (Challenger 2). Повечето от тях по план трябва да пристигнат в Киев към края на март, а при "Ейбрамс" може да отнеме много повече време - Пентагонът първо трябва да ги купи от производителите, а логистиката ще бъде много по-трудна в сравнение с придвижването на танкове от Европа към Украйна.

Според американски представители - тежките боеве за Бахмут в Донецка област са изтощили украинските сили и са подкопали способността на Киев да провежда настъпателни операции на други места. Въпреки това руските войски, които през последните шест месеца спечелиха контрола над само един малък град, едва ли ще са способни на широкомащабно настъпление, отбелязва изданието.

Специални мерки: Страх ли го е Путин, че ще го отровят като Литвиненко?

В Русия са задействани мерки, които се вземат в случай на съмнение за опасност от радиационно отравяне на висши държавни служители. Ст...

След като загуби контрола над половината от завзетите земи на Украйна, дори Путин не може да отрече слабостта на руската армия, твърдят източниците на агенцията. Добавят, че Кремъл е станал "по-реалистичен" по отношение на военните планове и признава, че удържането на сегашната фронтова линия вече ще бъде постижение.

Въпреки това Путин остава убеден, че не може да загуби тази война, която смята за "екзистенциална". В тази връзка той все още се надява, че превъзходството на силите и готовността на Русия за най-големите човешки загуби след Втората световна война ще му позволят да спечели. Затова е възможно тази пролет да се стигне до нова вълна на мобилизация, твърдят източниците.

В Русия вече започва широкомащабна реформа на армията - за три години броят на военнослужещите трябва да нарасне до 1,5 милиона души, според плана на военния министър Сергей Шойгу. ОЩЕ: Засекретена точка: Всеобща мобилизация в Русия и увеличение на армията до 1,5 милиона

Преди няколко дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че указът на Владимир Путин за мобилизацията от септември 2022 г. все още не е прекратен и някои разпоредби в него продължават да важат.

На 21 септември 2022 г. руският диктатор обяви "частична мобилизация" на 300 000 наборни войници за войната срещу Украйна. Месец по-късно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия е мобилизирала 300 000 души на средна възраст 35 години. Появиха се обаче доказателства, че призовки получават и хора извън границите на разпоредбите - лекари, банкери и други.

Каква е тактиката на ЧВК "Вагнер" в Украйна?

Бойците от частната военна компания "Вагнер" се превърнаха в пехота за еднократна употреба за руската офанзива в Източна Украйна. ...

На 31 октомври Путин заяви, че мобилизацията е приключила, но не подписа никакъв указ за официалното ѝ прекратяване. В началото на декември той отрече, че Русия планира по-нататъшна мобилизация, като заяви, че не вижда причина за нов кръг на наборна военна служба. Същото каза Песков преди няколко дни. Украинското разузнаване обаче твърди, че Руската федерация планира да създаде 2-милионна армия чрез последователни вълни на мобилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа