Путин: Финландия и Швеция могат да се присъединят към каквото искат

21716
Путин: Финландия и Швеция могат да се присъединят към каквото искат
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин отрече силите на Москва да са отговорни за удара по претъпкания търговски център в украинския град Кременчук по-рано тази седмица, при който загинаха 18 души.

"Нашата армия не атакува нито един обект от гражданската инфраструктура. Имаме всички възможности да знаем какво къде се намира", заяви Путин на пресконференция в туркменистанската столица Ашхабад, цитиран от БГНЕС. Вчера руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че руските сили не са атакували мола, а че цел на атаката е бил оръжеен хангар в близост.

Какво ще стане, ако Русия победи в Украйна?

На петия месец от войната руската общественост се раздели на три лагера в мнението си за т.нар. "специална военна операция". На единия ...

ОЩЕ: "Инсценировка" или "военен склад"? Руската пропаганда се оплете в лъжите си за терористичната атака в Кременчук

"Специалната военна операция на Русия в Украйна протича по план и не е необходимо да се определят срокове за нейното приключване," заяви още руският държавен глава Владимир Путин. "Аз, разбира се, съм върховен главнокомандващ, но все пак не съм завършил военна академия. Доверявам се на хората, които са професионалисти. Те действат така, както смятат за необходимо, за да постигнат крайната цел", заяви Путин пред репортери, отговаряйки на въпроси след срещата на върха за Каспийско море в Ашхабад.

Според него целта е да се освободи Донбас, да се защитят живеещите там хора и да се "създадат условия, които да гарантират сигурността на самата Русия". "Работата върви спокойно, ритмично, войските се придвижват и постигат целите, които са поставени като задача на определен етап от тази бойна работа. Всичко върви по план”.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

На въпрос за евентуалния момент на приключване на войната руският президент отговори: "Няма нужда да казвам нищо за момента. Никога не говоря за това, защото това е животът, това е нещо реално. И е погрешно да го приспособяваме към някакъв краен срок. Това е свързано с интензивността на бойните действия, която е пряко свързана с възможните загуби, и преди всичко трябва да мислим за спасяването на живота на нашите момчета", подчерта той.

Борис Джонсън: Ако Путин беше жена, нямаше да нахлуе в Украйна

„Руският президент Владимир Путин нямаше да нахлуе в Украйна, ако беше жена“. Това заяви британският премиер Борис Джонсън ...

Путин коментира и решението за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. "Нямаме проблеми с Швеция и Финландия, както с Украйна", каза той. "Ако Финландия и Швеция желаят, те могат да се присъединят. Това зависи от тях. Те могат да се присъединят към каквото искат", каза той.

Руският президент обаче все пак предупреди, че страната му ще предприеме огледален отговор на разполагането на бази на НАТО във Финландия и Швеция. "Евентуалното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще отрази разполагането на военната инфраструктура на Алианса в тези страни. Няма за какво да се притесняваме по отношение на членството им. Само че трябва ясно и отчетливо да разберат, че преди не е имало заплахи за тях, а сега, в случай на разполагане на военни контингенти и инфраструктура там, ние ще трябва да отговорим по същия начин и да създадем същите заплахи за териториите, от които сме заплашени", каза той в отговор на журналистически въпроси. "Това е очевидно! Не разбират ли това?", попита Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви, че не знае как лидерите на Г-7 "са искали да се съблекат" на срещата на върха, но смята, че това би било отвратително зрелище. "Не знам дали са искали да се съблекат до кръста или под кръста. Мисля, че и в двата случая щеше да е отвратително зрелище", каза той, коментирайки разговор между участниците в срещата на върха на Г-7, който започна с предложение да свалят саката си и завърши с обсъждане на снимки на Путин с гол торс, публикувани преди няколко години.

Президентът цитира поета Александър Пушкин, който казва, че "е възможно да бъдеш достоен човек и да мислиш за красотата на ноктите си". "Със сигурност съм съгласен с това. Всичко в човека трябва да се развива в хармония: и душата, и тялото. Но за да бъде всичко толкова хармонично, човек трябва да се откаже от злоупотребата с алкохол, от други вредни навици, да се занимава с физически упражнения, със спорт", посъветва лидерите на Г-7 Путин.

"Всички колеги, които споменахте, познавам лично. Това не е най-добрият период в отношенията ни, което е разбираемо. Но все пак те са човешки същества, лидери, имат характер и ако искат да успеят, ще успеят, но трябва да работите върху себе си. Фактът, че говорят за това, вече е добре. Мога да ги похваля за това", заключи президентът.

Опит за самоубийство или убийство е случаят с прострелян охранител на Путин, носил "ядреното куфарче"?

Бивш охранител на Путин, който е носил "ядреното куфарче", се е опитал да се застреля, съобщи преди дни британското издание Mirror. Ста...

По-рано беше съобщено, че лидерите на Г-7 в задкулисни разговори на срещата на върха са обсъждали язденето на кон с голи гърди в контекста на известната снимка на Путин на кон. Дмитрий Песков, говорител на руския държавен глава, коментира, че не е виждал снимката, но че Руската федерация наблюдава "какво се случва" на срещата на върха. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа