Путин говори само за Донбас, но американски експерти са убедени, че иска цяла Украйна

28832
Путин говори само за Донбас, но американски експерти са убедени, че иска цяла Украйна
Снимка: Kremlin.ru

Освобождение на Донбас – това беше основният акцент в думите на руския президент Владимир Путин по време на Международно-техническия форум "Армия 2022". Думите му са в рязък контраст със заявените от него денацификация и демилитаризация на Украйна в края на февруари, когато обяви руското нахлуване в Украйна. Въпреки това американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира в дневния си доклад, че целите на Путин едва ли са се променили – смяна на режима на Володимир Зеленски и окупация на колкото се може по-голяма част от територията на Украйна. Затова и тръстът счита, че Кремъл нарочно се опитва публично да лъже какви са целите му в Украйна.

ОЩЕ: Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките в Донбас и Черноморието

Руският военен министър Сергей Шойгу коментира, че страната му не мисли да използва химическо и ядрено оръжие в Украйна. Информация, че ще употребим такова оръжие е абсолютна лъжа, каза Шойгу, цитиран от "Интерфакс". Освен това, Шойгу отрича, че западното оръжие оказва съществено влияние на фронта.

Според сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, в направлението Бахмут руснаците нямат успех. Боевете там обаче не стихват, като при Соледар са нанесени и въздушни удари от руснаците, а в направлението към Краматорск е спряна поредна руска атака. Има твърдения от посланика на ЛНР в Русия Родион Мирошник, че по-голямата част от индустриалната зона на Соледар вече е в руски ръце, само че снимки и видеа липсват и едва ли извън завода „Кнауф” руснаците са установили твърд контрол. При Ивано-Даривка, на 15 километра югоизточно от Северск, руснаците са претърпели тежка загуба според украинските данни и са се оттеглили в посока на петролната рафинерия край Лисичанск. Именно при Родаково, Луганска област, беше взривен руски оръжеен склад. Прочитът на Мирошник е съвсем различен – Северск бил обкръжен от три страни, само че Институтът за изучаване на войната счита, че тези думи са пропаганда за подигане на бойния дух. Руснаците обаче постоянно обстрелват Славянск, Краматорск и особено Бахмут. При Авдеевка също няма промяна – руският натиск продължава, като основната линия на пехотно стълкновение е на между 10 и над 20 километра от града.

Една от интересните новини от денонощието е за въздушен удар, извършен от Русия от територията на Беларус. Става въпрос за руска атака със Су-34 в Житомирска област. Тази атака потвърждава опасенията на Киев, че скоро може да има по-масиран руски удар, който да тръгне от Беларус: Украйна се готви за руска атака от Беларус в Деня на независимостта

При Харков също има по-сериозно раздвижване – при Стари Салтов, т.е. западно от Харков. Там изглежда има успешна руска атака. Но при Мазанивка, на 24 километра северозападно от Славянск, руските части се оттеглят и поне засега украинските сили там имат превес – обаче боевете продължават. Изглежда украинците имат превес и при Святогорск, като в местния национален парк водят успешни боеве срещу руските части. А в нощта на 15-ти срещу 16-ти август руснаците обстреляха 5 от 9-те квартала на Харков, което беше коментирано от Олег Синегубов, управителя на Харковска област, като най-големият руски обстрел от доста време насам. В резултат на стрелбата има 1 загинал човек. През тази нощ също е имало руски обстрел.

В Херсонска област руснаците опитват да ударят по украинските позиции при река Ингулец, където има изграден мост за украинската военна техника – засега без успех. Продължават руските обстрели на Николаев и Кривой Рог. За часове руснаците са изстреляли 40 ракети "Град" по Никопол – вероятно от установка "Пион", разположена на 11 километра от АЕЦ „Запорожие”. Украинското командване "Юг" докладва за нанесени удари по руски оръжейни складове в Новопретровка и Максимивка, на 53 и 40 километра западно от Николоаев, и по команден руски пост в северозападната част на Херсонска област.

Като резултат от войната, украинското министерство на образованието съобщи, че само 41% от учебните заведения имат готовност да започнат учебната година.

Войната в Украйна: Лугански милиции не искат да се бият за Донецк, нова атака в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа