Путин може да воюва, докато умре - а елитът около него? (ВИДЕО)

6197
Путин може да воюва, докато умре - а елитът около него? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руският президент и издирван от трибунала в Хага за военни престъпления Владимир Путин продължава да не се отказва от максималистичните си цели в Украйна. Той вярва, че ще успее да наложи волята си с времето тоест продължителна война. Затова и е необходима серия от успешни украински контраатаки, която обаче може да не е достатъчна да накара Путин да седне на масата за преговори с реалистична нагласа. Другият вариант е да бъде създадено такова военно статукво в Украйна, че бъдещи руски атаки да не са съществена заплаха за страната и за НАТО. Това коментира в седмичния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

От ISW напомнят – обикновено мирните преговори и договорености отразяват това, което е постигнато на бойното поле. Но това не е аксиома – много конфликти приключват без подписано споразумение, само на база военен успех. Най-пресният пример е Афганистан – талибаните взеха властта по военен път и няма споразумение тип мирен договор.

Засега Путин вярва, че може да пречупи волята за съпротива на украинците и че в крайна сметка Западът ще спре да помага така на Украйна, както го прави в момента. И това е факт, макар че планът му "да замръзне Европа" не успя, не успя и планът да бъдат превзети изцяло Донецка и Луганска област през зимата. Бахмут не е превзет, Авдеевка се държи, при Угледар (Въгледар, Вухледар) стана тихо от седмици наред, линията Сватово – Кремена си остава арена на битки още след като през есента на миналата година украинците със светкавична контраофанзива на практика освободиха Харковска област.

Въпреки това, Владимир Путин явно продължава по линията на продължителна война: Путин: Русия ще разположи ядрено оръжие в Беларус (ВИДЕО). Но пред големите му приказки има две големи пречки – западните санкции, които силно ограничават качествената работа на руския военнопромишлен комплекс, както и работната ръка. Кремъл ще трябва много да внимава колко хора жертва на фронта, за да може да има достатъчно можещи да работят в ключови сфери.

В крайна сметка обаче трябва да се има предвид, че Путин може да продължи да воюва до деня, в който умре – независимо от ситуацията на бойното поле и дори и ако украинците успеят да си върнат всичко окупирано от руснаците. В този ред на мисли Олексий Арестович, бившият съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски, коментира, че при успешна украинска контраатака, която да доведе до връщането на Крим и разрушаването на Кримския мост, Путин може да се реши да използва тактическо ядрено оръжие - въпросът обаче е дали тогава елитът около него няма да му направи "дворцов преврат", след като не просто НАТО, но и явно Си Дзинпин предупреди руския диктатор да не се обръща към ядрени оръжия.

Че нещата продължават да не се развиват в полза на руснаците подсказват и неофициалните данни, че Путин е свалил генерал Рустам Мурадов от поста на командващ Източното военно окръжие – потвърди ли се информацията, то това ще е своеобразен рекорд, след като Мурадов беше повишен и награден само преди няколко месеца. Той обаче е човекът, водил последната дотук офанзива при Угледар, която беше разбита: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"

(КАРТА) По отношение на бойните действия, особено показателни са руските данни. В своя обзор руският пропагандист Семьон Пегов признава, че при Бахмут Хромово (на запад от града) и Богдановка (5-6 километра север-северозапад) се държат твърдо от украинската армия. Свързваният с финансиране от Евгений Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" твърди, че заводът АЗОМ вече е в руски ръце, но дори да е вярно (няма геолокализирани кадри, които да го доказват), това е само част от индустриалната зона АЗОМ. В сутрешната украинска сводка също се казва – Богдановка от север и Ивановско от юг са украински, тоест руснаците не могат и не могат да изпълнят плана си да обкръжат Бахмут.

(КАРТА) При Авдеевка ситуацията изглежда малко по-добра за украинците, отколкото досега се говореше и то главно от руснаците. От север, руските сили всъщност не са достигнали масирано Степово и Бердичи, а даже има видеокадри как украинците разчистват северно от Спартак (южния фронт). Вниманието на северния фронт сега е съсредоточено върху Новокалиново. От юг Северно и Първомайско удържат, като дори Семьон Пегов признава, че при Опитно украинците контраатакуват.

В Луганска област ситуацията е патова – активността на руснаците там е силно намаляла. Според говорителя на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати, през изминалото денонощие по линията Сватово – Кремена е имало само 10 руски пехотни атаки. Реално, атаки е имало само в три точки, една от които Билхоривка – на 10 километра южно от Кремена.

ОЩЕ: Присмех към Путин как говори за Запада и помощта му в оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com