Путин обеща да отвърне на ракетите на САЩ в Румъния и Полша

15692
Путин обеща да отвърне на ракетите на САЩ в Румъния и Полша
Снимка: Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ може да разположат нови крилати ракети в Румъния и Полша и че Русия смята това за заплаха, на която трябва да отговори, предава Reuters.

Пентагонът заяви в понеделник, че е изпробвал конвенционално конфигурирана крилата ракета, която да удари целта си след повече от 500 км полет, което е първото подобно изпитание след прекратяването на ядрения пакт този месец.

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако и САЩ се въздържат

Русия няма да разполага нови ракети, ако САЩ покажат подобна сдържаност в Европа и Азия, заяви руският министър на отбраната Сергей Шой...

Такива оръжия бяха забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха по-рано този месец, както и Русия като реципрочна мярка на действията на САЩ.

Путин, който говори по време на посещение в Хелзинки, заяви, че за да изстреля ракетата и че Русия ще трябва да реагира по подходящ и реципрочен начин.

"Изстрелванията на тези ракети могат да се извършват от системи, които вече са разположени в Румъния и Полша. Всичко, което трябва да направите, е да промените софтуера. И не мисля, че нашите американски партньори ще информират дори Европейския съюз за това. Това води до нови заплахи за нас, на които трябва да реагираме", коментира Путин.

Съединените щати заявиха, че нямат непосредствени планове за разполагане на нови ракети в Европа. Путин говори пред репортери след разговори с финландския си колега Саули Ниинисто.

Една от спирачките срещу унищожителна за Земята война вече я няма

Един от най-важните за глобалния мир договори, касаещи оръжейния сектор - Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег...

Руският лидер използва съвместна пресконференция, за да защити отговора на властите на поредица от политически протести в Москва и да успокои хората, че инцидентът с тест в Северна Русия този месец не представлява заплаха за съседните страни или хората, които живеят наблизо.

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия остава напрегната, обясни по-рано руският военен министър Сергей Шойгу.

През февруари САЩ обявиха, че се оттеглят от договора, обвинявайки Русия, че разполага с ракетна система, която нарушава договора.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумения.

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМ...

Вашингтон вече се оттегли от Договора за балистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com