Путин подписа указите за "независимост" на Херсонска и Запорожка област

5316
Путин подписа указите за "независимост" на Херсонска и Запорожка област
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии. Това съобщи официалният уеб портал за правна информация на Руската федерация, предаде Интерфакс.

"В съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, признавайки и потвърждавайки принципа на равноправие и самоопределение на народите, залегнал в Устава на Организацията на обединените нации, вземайки предвид волята на народа на Херсонска област на референдума, проведен на 27 септември 2022 г., с настоящото решавам: Да признае суверенитета и независимостта на Херсонска област", се казва в документа. Вторият подобен указ признава суверенитета и независимостта на Запорожка област.

Анексиране на украински области: Зеленски свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свиква на 30 септември спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйн...

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право. Доказателство за това, че Кремъл разсъждава по този начин, е и формулировката на въпросите, която беше използвана по време на референдумите в двете области: "Одобрявате ли областта да излезе от състава на Украйна, да се превърне в независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?".

Именно затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави. Тази формалност е необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл, в рамките на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четири украински области към своята територия. На церемонията Москва ще сключи договори за присъединяване с Херсонска и Запорожка област, които с подписването на президентските укази Русия признава за независими държави. Останалите две области, които се очаква да бъдат сключени договори за присъединяване към Русия, Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.   

Още за случващото се в Украйна – четете тук

На 29 септември стана ясно, че днес, 30 септември, в Кремъл ще се проведе официална церемония по подписването на споразумения за присъединяването на четири нови територии - Донецката и Луганската народна република, както и Херсонската и Запорожската област, към Русия. Очаква се в нея ще участват руският диктатор Владимир Путин и руски депутати.

Кремъл подготвя "спонтанен" митинг в Москва в подкрепа на присъединяването на окупираните украински области

Руските власти са планирали за утре, 30 септември, митинг в центъра на Москва в подкрепа на присъединяването на сепаратистките Луганска...

Припомняме, че американският президент Джо Байдън се зарече да не признае "никога, никога, никога" резултатите от ръководените от Русия референдуми в Украйна, които той нарече "грубо нарушение" на международните принципи. "Така наречените референдуми бяха измама, абсолютна измама. Резултатите бяха изфабрикувани в Москва", каза той. "Истинската воля на украинския народ е очевидна всеки ден, когато той жертва животи, за да спаси народа си и да запази независимостта на страната си", каза Байдън. Франция пък нарече допитванията "маскарад".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа