Путин подписа указите за "независимост" на Херсонска и Запорожка област

5418
Путин подписа указите за "независимост" на Херсонска и Запорожка област
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин подписа укази за признаване на Херсонска и Запорожка област за независими територии. Това съобщи официалният уеб портал за правна информация на Руската федерация, предаде Интерфакс.

"В съответствие с общоприетите принципи и норми на международното право, признавайки и потвърждавайки принципа на равноправие и самоопределение на народите, залегнал в Устава на Организацията на обединените нации, вземайки предвид волята на народа на Херсонска област на референдума, проведен на 27 септември 2022 г., с настоящото решавам: Да признае суверенитета и независимостта на Херсонска област", се казва в документа. Вторият подобен указ признава суверенитета и независимостта на Запорожка област.

Анексиране на украински области: Зеленски свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свиква на 30 септември спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйн...

За да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия, по логиката на Кремъл, е необходимо първо те да бъдат признати за независими субекти на международното право. Доказателство за това, че Кремъл разсъждава по този начин, е и формулировката на въпросите, която беше използвана по време на референдумите в двете области: "Одобрявате ли областта да излезе от състава на Украйна, да се превърне в независима държава и да влезе в състава на Руската федерация?".

Именно затова са необходими и указите, които е подписал руският лидер. С тяхното подписване Русия признава Херсонска и Запорожка област за независими държави. Тази формалност е необходима, за да бъде подготвена почвата за днешната церемония в Кремъл, в рамките на която се очаква Русия да обяви, че присъединява четири украински области към своята територия. На церемонията Москва ще сключи договори за присъединяване с Херсонска и Запорожка област, които с подписването на президентските укази Русия признава за независими държави. Останалите две области, които се очаква да бъдат сключени договори за присъединяване към Русия, Донецка и Луганска област, вече бяха признати от Москва за независими държави още преди нахлуването на руските сили в Украйна.   

Още за случващото се в Украйна – четете тук

На 29 септември стана ясно, че днес, 30 септември, в Кремъл ще се проведе официална церемония по подписването на споразумения за присъединяването на четири нови територии - Донецката и Луганската народна република, както и Херсонската и Запорожската област, към Русия. Очаква се в нея ще участват руският диктатор Владимир Путин и руски депутати.

Кремъл подготвя "спонтанен" митинг в Москва в подкрепа на присъединяването на окупираните украински области

Руските власти са планирали за утре, 30 септември, митинг в центъра на Москва в подкрепа на присъединяването на сепаратистките Луганска...

Припомняме, че американският президент Джо Байдън се зарече да не признае "никога, никога, никога" резултатите от ръководените от Русия референдуми в Украйна, които той нарече "грубо нарушение" на международните принципи. "Така наречените референдуми бяха измама, абсолютна измама. Резултатите бяха изфабрикувани в Москва", каза той. "Истинската воля на украинския народ е очевидна всеки ден, когато той жертва животи, за да спаси народа си и да запази независимостта на страната си", каза Байдън. Франция пък нарече допитванията "маскарад".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа