Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е "неприятелска държава" за Русия

15556
Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е "неприятелска държава" за Русия
Снимка: Getty

От началото на войната в Украйна унгарският премиер Виктор Орбан е считан за един от по-близките европейски лидери до руския диктатор Владимир Путин. Само че бавенето на помощи на ЕС за Украйна и блокирането на санкции срещу Москва не помогна на Будапеща. Русия официално включи Унгария в списъка си с "неприятелски страни".

Новината обяви руският посланик в Будапеща Евгений Станиславов, който миналата година бе цитиран от унгарските медии да казва, че „няма причина Русия да не вярва на правителството в Унгария“.

Въшната политика на Орбан: от два стола - на земята

Процесите в унгарския парламент често се случват изключително бързо. Когато премиерът на страната Виктор Орбан реши, че нещо трябва да ...

Припомняме, че Русия включи България в списъка с неприятелски държави в началото на март 2022 г. - малко след пълномащабната инвазия в Украйна.

"Унгария е класифицирана като недружелюбна към Руската федерация страна поради присъединяването си към санкциите (на ЕС - бел.ред.), но каналите за диалог между Москва и Будапеща са отворени", съобщи Станиславов на 30 март, в интервю за контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости" (цитирана от "Известия).

Според него Унгария демонстрира прагматична позиция и не възнамерява да се отклони от нея дори под "натиска на съюзниците си в Европейския съюз и НАТО".

Дипломатът отбеляза, че унгарската политика се основава на желанието да се защитят интересите на страната. В същото време Будапеща изпитвала "негативните последици от конфликта в Украйна и санкциите, наложени от Запада срещу Руската федерация".

Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Споразумението на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна вече е подписано от 23 държави...

"До известна степен Будапеща успява в това, но фактът си остава факт - Унгария е подписала всички пакети от антируски санкции на Брюксел и е принудена да ги спазва стриктно. Ето защо тя е класифицирана като недружелюбна за Русия страна, срещу която могат да бъдат приложени нашите ответни мерки", заяви Станиславов.

Посолството на Русия в Унгария подчертава, че санкциите на ЕС оказват все по-негативно влияние върху сътрудничеството между Москва и Будапеща в областта на икономиката, политиката, културата и човешките контакти. Освен това напоследък все повече страдал и "нормалният живот на руската дипломатическа мисия", добави посланикът. По думите му - въпреки това Русия продължава да се стреми към "конструктивно взаимодействие с Унгария".

На 10 март унгарският министър-председател Орбан заговори за "преразглеждане" на отношенията с Русия на фона на променящите се геополитически реалности. В същото време той многократно осъждаше политиката на санкции на Запада срещу Руската федерация и призова за диалог с Москва. Наложи и вето върху наказателните мерки на ЕС за руската ядрена индустрия, тъй като Унгария е зависима от "Росатом" за своята АЕЦ "Пакш" 2.

Орбан заяви, че Германия и ЕС са направили погрешни изчисления по въпроса за санкциите срещу Русия . Освен това отбеляза, че през 2022 г. Унгария е загубила 10 млрд. евро заради тази политика на ЕС. Будапеща бавеше и 18-те милиарда евро помощ за Украйна, както и други пакети на блока в подкрепа на нападнатата от силите на Путин страна.

Унгария не иска Русия да запази окупираните украински територии

Унгария се застъпва за прекратяване на огъня в Украйна, но това не означава, че приема Русия да запази териториите, които окупира в мом...

ОЩЕ: Унгария няма да арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа