Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е "неприятелска държава" за Русия

15634
Путин с удар срещу Орбан: Унгария вече е "неприятелска държава" за Русия
Снимка: Getty

От началото на войната в Украйна унгарският премиер Виктор Орбан е считан за един от по-близките европейски лидери до руския диктатор Владимир Путин. Само че бавенето на помощи на ЕС за Украйна и блокирането на санкции срещу Москва не помогна на Будапеща. Русия официално включи Унгария в списъка си с "неприятелски страни".

Новината обяви руският посланик в Будапеща Евгений Станиславов, който миналата година бе цитиран от унгарските медии да казва, че „няма причина Русия да не вярва на правителството в Унгария“.

Въшната политика на Орбан: от два стола - на земята

Процесите в унгарския парламент често се случват изключително бързо. Когато премиерът на страната Виктор Орбан реши, че нещо трябва да ...

Припомняме, че Русия включи България в списъка с неприятелски държави в началото на март 2022 г. - малко след пълномащабната инвазия в Украйна.

"Унгария е класифицирана като недружелюбна към Руската федерация страна поради присъединяването си към санкциите (на ЕС - бел.ред.), но каналите за диалог между Москва и Будапеща са отворени", съобщи Станиславов на 30 март, в интервю за контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости" (цитирана от "Известия).

Според него Унгария демонстрира прагматична позиция и не възнамерява да се отклони от нея дори под "натиска на съюзниците си в Европейския съюз и НАТО".

Дипломатът отбеляза, че унгарската политика се основава на желанието да се защитят интересите на страната. В същото време Будапеща изпитвала "негативните последици от конфликта в Украйна и санкциите, наложени от Запада срещу Руската федерация".

Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Споразумението на Европейската агенция по отбрана (EDA) за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна вече е подписано от 23 държави...

"До известна степен Будапеща успява в това, но фактът си остава факт - Унгария е подписала всички пакети от антируски санкции на Брюксел и е принудена да ги спазва стриктно. Ето защо тя е класифицирана като недружелюбна за Русия страна, срещу която могат да бъдат приложени нашите ответни мерки", заяви Станиславов.

Посолството на Русия в Унгария подчертава, че санкциите на ЕС оказват все по-негативно влияние върху сътрудничеството между Москва и Будапеща в областта на икономиката, политиката, културата и човешките контакти. Освен това напоследък все повече страдал и "нормалният живот на руската дипломатическа мисия", добави посланикът. По думите му - въпреки това Русия продължава да се стреми към "конструктивно взаимодействие с Унгария".

На 10 март унгарският министър-председател Орбан заговори за "преразглеждане" на отношенията с Русия на фона на променящите се геополитически реалности. В същото време той многократно осъждаше политиката на санкции на Запада срещу Руската федерация и призова за диалог с Москва. Наложи и вето върху наказателните мерки на ЕС за руската ядрена индустрия, тъй като Унгария е зависима от "Росатом" за своята АЕЦ "Пакш" 2.

Орбан заяви, че Германия и ЕС са направили погрешни изчисления по въпроса за санкциите срещу Русия . Освен това отбеляза, че през 2022 г. Унгария е загубила 10 млрд. евро заради тази политика на ЕС. Будапеща бавеше и 18-те милиарда евро помощ за Украйна, както и други пакети на блока в подкрепа на нападнатата от силите на Путин страна.

Унгария не иска Русия да запази окупираните украински територии

Унгария се застъпва за прекратяване на огъня в Украйна, но това не означава, че приема Русия да запази териториите, които окупира в мом...

ОЩЕ: Унгария няма да арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа