Путин уби конкуренцията

14537
Путин уби конкуренцията
Очаквано фаворитът печели още на първия тур с над 60% от гласовете

Владимир Путин печели президентските избори в Русия.

След обработване на 99% от протоколите, той получава 63,82% от гласовете, т.е. за него са гласували над 45 милиона избиратели. Генадий Зюганов (КПРФ) набира 17,18%, а независимият Михаил Прохоров получава 7,77%, показват данните на ЦИК. След тях се нареждат Владимир Жириновски (ЛДПР) с 6,23% и Сергей Миронов („Справедлива Русия”) - 3,84%.

Веднага след края на вота в 21 ч местно време 110 000 привърженици на Владимир Путин се събраха на Манежния площад до Кремъл, за да отпразнуват победата.

"Това бяха не просто избори за президент на Русия, това беше много важен тест за всички нас, за целия наш народ. Това беше тест за политическа зрялост, самостоятелност и независимост", подчерта Владимир Путин. Очите му бяха насълзени, а гласът дрезгавееше. "Показахме, че на нас никой нищо не може да ни налага. Показахме, че нашите хора наистина могат да различат желанието за нещо ново, за обновление от политическите провокации, които си подставят само една цел – да сринат руската държавност и да узурпират властта. Руският народ показа, че такива варианти и сценарии не минават на наша земя. Не минават!". Путин изтъкна още, че е победил в честна борба.

От площата той отиде в предизборния си щаб. Там бе поздравен по телефона от съперниците си, социалдемократа Сергей Миронов и националиста Владимир Жириновски. Те окачествиха вота за обективен. Той им заяви, че предстои много голяма работа и е необходима "консолидация на парламента и цялото общество". Путин разговаря и с третия си съперник, олигархът Михаил Прохоров. Преди това пред журналисти бизнесменът заяви, че няма да приеме предложения от него за каквито и да е постове, а ще се посвети на създаването на партия, която ще се стреми към властта.

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов изрази съмнение, че резултатите от изборите за президент на Русия реално отразяват предпочитанията на населението.

„Имам големи съмнения, че резултатите от гласуването отразяват реалните настроения в обществото. Но ако няма документирани данни за масови фалшификации, то трудно може да се говори за това”, каза Горбачов.

Според него за тези, които сериозно са следили процеса, няма нищо изненадващо в резултатите от изборите.

„Може да се каже, че президентът беше избран още преди изборите”, посочи той.

В 20.00 часа московско време приключи гласуването за президент на Русия в Москва. Избирателните секции в Калининградска област бяха затворени в 21.00 часа (19.00 часа българско време). До 18.00 часа избирателната активност в руската столица е била 49,11%.

Петима кандидати претендираха за президентския пост в Русия. Това са премиерът Владимир Путин, кандидат от „Единна Русия”, Генадий Зюганов от КПРФ (Комунистическа партия на Руската Федерация), Сергей Миронов от „Справедлива Русия”, Владимир Жириновски от ЛДПР (Либерално-демократическа партия на Русия), както и независимият кандидат Михаил Прохоров.

Кой е новият стар президент на Русия:

Посолството на Русия организира гласуване в България

Посолството на Русия в България организира гласуването на изборите за президент за гражданите на Руската федерация, които се намират на...

Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград (сега Санкт Петербург). През 1975 година завършва Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет.

По разпределение е назначен на работа в органите за държавна сигурност. В периода 1985-1990 година работи в ГДР.

През 1990 година става помощник-ректор на Ленинградския държавен университет по международните въпроси, а след това съветник на председателя на Ленинградския градски съвет.

От юни 1991 година е председател на Комитета по външни отношения на кметството в Санкт Петербург. Едновременно с това през 1994 година става първи заместник-председател на правителството на Санкт Петербург.

През август 1996 година Путин става заместник-управляващ делата на президента на Русия. От март 1997 година е назначен за заместник-ръководител на президентската администрация, началник на Главното контролно управление на президента на Русия.

Завърши гласуването в руския Далечен изток

Русия днес гласува за нов президент. Претендентите са петима, като за първи път държавният глава се избира за срок от шест години, а не...

От май 1998 година е първи заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия.

През юли 1998 година е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия, а през март 1999 година става секретар на Съвета за сигурност на Русия.

През август 1999 година е назначен за премиер на Русия, а на 31 декември 1999 година става изпълняващ длъжността президент.

На 26 март 2000 година Владимир Путин е избран за президент на Русия и официално встъпва в длъжност на 7 май същата година.

На 14 март 2004 година е избран за президент на Русия за втори мандат.

"Ди Велт": Първите обвинения в изборни измами хвърлят сянка върху вота в Русия

На фона на безпрецедентен брой наблюдатели Русия избира нов президент днес, пише „Ди Велт”. Вече има стотици сведения за на...

На 28 май 2008 година с указ на президента Дмитрий Медведев е назначен за премиер на Русия.

Кандидат на икономическите науки.

Владее немски и английски език.

Женен е за Людмила Александровна Путина. Имат две дъщери – Мария (родена 1985 г.) и Катерина (родена 1986 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа