Работата на руснаците в Бахмут: Ще го превземем, ама друг път (ВИДЕО)

40033
Работата на руснаците в Бахмут: Ще го превземем, ама друг път (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Ситуацията в Бахмут изглежда почва да става все по-трудна за атакуващите руснаци, които вече 9 месеца воюват в опит да превземат града, който имаше 70 000 души население преди стартираната от издирвания за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин. Това подсказват най-новите данни за развоя на битката за града през изминалото денонощие.

(КАРТА) На първо място – известните телеграм канали "Рибар" и WarGonzo, списван от стъпилия на мина в Донбас руски пропагандист Семьон Пегов, говорят с изключително общ език за руските операции при и в Бахмут за последните 24 часа. "Продължават ожесточените боеве в АЗОМ (Артьомовския металообработващ завод)", "методично пробиват отбраната на Въоръжените сили на Украйна в Орехово-Васильовка (на 11-12 километра северозападно от Бахмут)", "има напредък" - това са използваните изрази, които ясно показват липсата на конкретика за руски напредък.

(КАРТА) В сутрешната сводка на украинския щаб изрично е посочено, че руските опити за атаки са спрени при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) и Григориевка (11-12 километра северозападно от Бахмут, точно до Орехово-Васильовка). За цялото денонощие са извърешни 25 руски пехотни атаки, коментира говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати. Има данни, че именно при Ивановско украинците правят успешни контраатаки и превземат позиции на ЧВК Вагнер, заплашващи магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, като обаче там явно постоянно има смяна на положението.

Че украинците не спят личи и от кадри, показващи как в Ягодно, на 2 километра северно от Бахмут, е осъществен артилерийски обстрел, които поразява руска пехота:

Именно полковник Черевати коментира, че руските атакуващи действия в момента не могат да се нарекат „мащабна стратегическа операция“. Досега руснаците не могат да се похвалят с никакъв голямзимен успех извън падането на Соледар, градче с 10 000 души население. Затова и в седмичния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната прави заключение, че руснаците все повече се опасяват от предстоящата украинска контраофанзива – кога, къде, колко ще е голяма. Отделно, пример за неуспеха на руснаците наистина да развият голяма офанзива е Угледар (Въгледар, Вухледар) – там руската армия загуби много хора и тежка военна техника: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти". Руснаците не могат да пробият и при най-силната украинска позиция в тила на град Донецк – Авдеевка, където за пореден ден са отбити руските атаки - в последните 2 седмици те стават все по-интензивни. Затова и от ISW дават оценка, че скоро ще настъпи кулминацията в опитите на руснаците да атакуват.

Освен това, визитата на издирвания от Хага за военни престъпления Путин специално в Мариупол се чете като опасение, че именно в Южна Украйна ще има украинска контраофанзива. Там постоянно има успешни партизански атаки – най-новата е взривяването на патрулна кола с руски взводен командир:

В Луганска област руснаците вече абсолютно видимо "спукаха балона" - няма абсолютно никакви, дори маргинални успехи там. Показателно е как Семьон Пегов (WarGonzo) пише в обзора си за 19 март (цитиран и в началото на текста) следното: "В Луганско направление Въоръжените сили на Руската федерация отново атакуваха в посока Ямполовка, Тернов и Макеевка. Без успех".

ОЩЕ: Путин скришно в Крим и Мариупол: Подигравки, че се готви да ги сдаде, Пригожин приглася индиректно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа