Равносметката от атентата в Страсбург - четирима загинали

7107
Равносметката от атентата в Страсбург - четирима загинали
Снимка: Getty Images/Guliver

Четирима души са загиналите след снощната стрелба на коледния базар в Страсбург, а 12 са ранени, някои от тях са в критично състояние, като засега данните са за шестима по-тежко ранени. Стрелецът още не е заловен, но френската полиция е наясно със самоличността му.

Според информация на РИА Новости нападателят на име Шариф Шекат, който е бил търсен заради "съпричаност към убийство" и е фигурирал в списък с лица, "държани под око" заради риск от терористична дейност - около 26 000 души, е избягал от мястото на престъплението с такси. По неофициална информация мъжът е бил ранен - това казал шофьорът на таксито, с което той избягал. Терористът е бил прострелян от силите на реда, но е успял да рани и полицай.

Стрелецът е трябвало да бъде арестуван тази сутрин, той е родом от Страсбург има криминално досие, но не във връзка с тероризъм, а с банкови обири и е лежал в затвора. Полицаите обаче не са успели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Арестувани са други "съмишленици" по банкови обири. Ироничното в случая е, че в началото на седмицата Комитетът по гражданските свободи Европейският парламент гласува за по-строг контрол на химичните вещества в Европа с идеята да се блокира възможността да се правят самоделни взривни устройства у дома.

Междувременно се проведе и спешно заседание с участието на френския президент Еманюел Макрон. Обявен е ден на траур в Страсбург.

Реакции

В своя официален профил във Facebook евродепутатът Николай Бареков коментира случилото се. Той разказва, че "10- 15 минути ни разделиха от страшния ужас. Купих подаръци за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и точно зад гърба ни става този ужас.... само минути след като се върнахме в сградата на парламента го разбрахме, а е станало точно зад гърба ни." По думите на Бареков сред ранените имало и италиански евродепутат. Той твърди и, че преди стрелбата "мерките за сигурност бяха повърхностни".

Увеличава се броят на загиналите при терора в Страсбург

Четири са вече жертвите на стрелбата в центъра на Страсбург, разследвана от френските власти като терористичен акт. Ранените са 12, ш...

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, както и много френски политици изразиха съболезнованията си във връзка с гибелта на хора в резултат на въоръжено нападение в центъра на Страсбург. По последни данни загиналите са четирима, а ранените 11, като някои от тях са в критично състояние.

"Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург. Ние, Европарламентът, продължаваме работата със силата на свободата и демокрацията срещу терора", написа Таяни в Twitter, предаде БГНЕС.

"Искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите. Изразявам цялата си подкрепа на сънародниците ми от Страсбург и силите за безопасност", коментира председателят на Националното събрание на Франция Ришар Феран.

"Шокирана съм от информациите за стрелба в Страсбург. Мислено съм с местните жители, жертвите и техните семейства, както и с приятелите и колегите в града, където е разположена Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)", написа в Twitter председателят на ПАСЕ Лилиан Мори Паские.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа