Равносметката от атентата в Страсбург - четирима загинали

7078
Равносметката от атентата в Страсбург - четирима загинали
Снимка: Getty Images/Guliver

Четирима души са загиналите след снощната стрелба на коледния базар в Страсбург, а 12 са ранени, някои от тях са в критично състояние, като засега данните са за шестима по-тежко ранени. Стрелецът още не е заловен, но френската полиция е наясно със самоличността му.

Според информация на РИА Новости нападателят на име Шариф Шекат, който е бил търсен заради "съпричаност към убийство" и е фигурирал в списък с лица, "държани под око" заради риск от терористична дейност - около 26 000 души, е избягал от мястото на престъплението с такси. По неофициална информация мъжът е бил ранен - това казал шофьорът на таксито, с което той избягал. Терористът е бил прострелян от силите на реда, но е успял да рани и полицай.

Стрелецът е трябвало да бъде арестуван тази сутрин, той е родом от Страсбург има криминално досие, но не във връзка с тероризъм, а с банкови обири и е лежал в затвора. Полицаите обаче не са успели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Арестувани са други "съмишленици" по банкови обири. Ироничното в случая е, че в началото на седмицата Комитетът по гражданските свободи Европейският парламент гласува за по-строг контрол на химичните вещества в Европа с идеята да се блокира възможността да се правят самоделни взривни устройства у дома.

Междувременно се проведе и спешно заседание с участието на френския президент Еманюел Макрон. Обявен е ден на траур в Страсбург.

Реакции

В своя официален профил във Facebook евродепутатът Николай Бареков коментира случилото се. Той разказва, че "10- 15 минути ни разделиха от страшния ужас. Купих подаръци за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и точно зад гърба ни става този ужас.... само минути след като се върнахме в сградата на парламента го разбрахме, а е станало точно зад гърба ни." По думите на Бареков сред ранените имало и италиански евродепутат. Той твърди и, че преди стрелбата "мерките за сигурност бяха повърхностни".

Увеличава се броят на загиналите при терора в Страсбург

Четири са вече жертвите на стрелбата в центъра на Страсбург, разследвана от френските власти като терористичен акт. Ранените са 12, ш...

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, както и много френски политици изразиха съболезнованията си във връзка с гибелта на хора в резултат на въоръжено нападение в центъра на Страсбург. По последни данни загиналите са четирима, а ранените 11, като някои от тях са в критично състояние.

"Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург. Ние, Европарламентът, продължаваме работата със силата на свободата и демокрацията срещу терора", написа Таяни в Twitter, предаде БГНЕС.

"Искрени съболезнования на семействата и близките на жертвите. Изразявам цялата си подкрепа на сънародниците ми от Страсбург и силите за безопасност", коментира председателят на Националното събрание на Франция Ришар Феран.

"Шокирана съм от информациите за стрелба в Страсбург. Мислено съм с местните жители, жертвите и техните семейства, както и с приятелите и колегите в града, където е разположена Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ)", написа в Twitter председателят на ПАСЕ Лилиан Мори Паские.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com