Разкритие: Схеми за данъчни измами са ощетили правителствата с най-малко 141 млрд.евро

2548
Разкритие: Схеми за данъчни измами са ощетили правителствата с най-малко 141 млрд.евро
Снимка: Pixabay

Големите схеми за укриване и избягване на данъци са стрували на правителствата около 150 млрд. евро под формата на пропуснати приходи, показва проучване.

Така наречените cum-cum и cum-ex схеми са създадени, за да се възползват от слабостите в националните данъчни закони. Те се прилагат за плащанията или дивидентите, които фирмите изплащат на акционерите.

Новите цифри са изчислени от екип от експерти в Университета в Манхайм в партньорство с германската група с нестопанска цел „Correctiv“, съобщава Би Би Си.

Данни от изтекли документи и от хора, участвали в машинациите, сочат, че схемите с данъци във Великобритания са нанесли загуби потенциално в размер на милиарди лири.

Изследването е част от съвместно разследване, проведено от редакции по целия свят, координирано от „Correctiv“, известно като CumEx Files 2.0. То хвърля нова светлина върху разрастващия се скандал, който за пръв път стана обществено достояние през 2018 г.

Петима отиват на съд за данъчни измами за над 22 млн. лв.

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима души за участие в организирана престъпна група. ...

Така наречените cum-ex сделки са трансакции, при които акциите се продават от един инвеститор на друг непосредствено преди изплащането на дивидент (cum), но се доставят след това (ex-dividend). Тази тактика създаваше объркване относно това кой е притежавал акциите в момента на изплащане на дивидента. Тя позволява и на двете страни да претендират за отстъпки от данъка при източника - данък, който е бил платен само веднъж, при издаването на дивидента. Тази практика става популярна в Германия в началото на века и продължава до 2012 г., когато законът е променен. Тя се разпространи и в други държави като Дания, Франция, Белгия, Италия и Австрия.

В Германия прокурорите са започнали вълна от наказателни преследвания. Няколко лица вече са признати за виновни в укриване на данъци. В момента се разследват около 1000 души, включително младши и висш банков персонал, адвокати и брокери. Списък, с който се е сдобила разследващата програма "Панорама" на германската телевизия ARD, съдържа имената на повече от 700 от проверяваните лица, за 134 от които е известно, че са граждани на Обединеното кралство.

Дивиденти в чужбина

Въпреки че Лондон е широко идентифициран като мястото, където са били замислени много стратегии за търговия с кумулативни експозиции, британската хазна не е била цел - защото дивидентите тук не подлежат на облагане с данък при източника. Но документите показват, че банкерите са били в състояние да извършват свързани сделки, за да генерират печалби за сметка на британските данъкоплатци.

Сложната система е разчитала на така наречените "произведени чуждестранни дивиденти" (MODs) - плащания, извършвани между страните, участващи в така наречените къси продажби на взети назаем акции в чуждестранни компании. Тя позволява на инвеститорите да генерират задължения, които са могли да бъдат компенсирани с германски данъчни кредити, и същевременно да генерират кредит за сметка на данъците в Обединеното кралство.

ОЛАФ разследва китайска схема за данъчни измами

Европейският съюз и италианските власти разследват подозрения за мащабна данъчна измама, извършвана от китайски групи, които внасят сто...

Друг информатор заяви пред Би Би Си, че "това не са били малки сделки" и че практиката "трябва да е била използвана в значителен мащаб".

Скандалът

Смята се, че Cum-ex е струвал на правителствата близо 10 млрд. евро. Но според изследователи от Университета в Манхайм тази сума е по-малка от загубите, произтичащи от друга дългогодишна форма на дивидентен арбитраж, известна като cum-cum. Тази стратегия се прилага в страни, в които местните и чуждестранните инвеститори се третират по различен начин за данъчни цели. Чуждестранен инвеститор продава или дава назаем акции непосредствено преди изплащането на дивидента на втори инвеститор, пребиваващ в страната, в която компанията е регистрирана. Втората страна може да претендира за данъчен кредит за дивиденти, който не би бил на разположение на чуждестранния инвеститор. След това акциите могат да бъдат върнати на първоначалния собственик и ползите да бъдат споделени.

Екипът от Манхайм е изчислил, че между 2000 и 2020 г. тази практика е струвала на 10 правителства, между които Германия, Испания, Франция и САЩ, общо 141 млрд. евро. Той определя тази оценка като "много консервативна".

Не е толкова ясно обаче дали тези загуби ще доведат до съдебно преследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com