Референдум за оръжията в Швейцария

3164
Референдум за оръжията в Швейцария
Снимка: Thinkstock

Швейцария гласува на референдум за това дали да приведе законите за оръжията в страната в съответствие със законодателството на ЕС, тъй като правителството предупреждава, че гласуването "не" може да застраши отношенията с блока.

Искането от Европейски съюз швейцарците да затегнат законите си за оръжията, предизвика рядък национален дебат за притежаването на огнестрелно оръжие в богатата алпийска нация.

Швейцария дари 2,5 млн. лв за детска градина в ромската махала в Сливен

130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в Сливен за пръв път ще имат възможност  да посещават детс...

Въпреки че правителството предупреди, че новото законодателство е от решаващо значение за страната, която не е член на ЕС, но има договори с блока, предложението предизвика ожесточен отпор от лобито на оръжията и ентусиастите по стрелба, които събраха достатъчно подписи, за да предизвикат гласуване под известната система за пряка демокрация в Швейцария.

Но най-новите проучвания сочат, че реформата в закона за оръжията ще получи силна подкрепа с 65% от гласоподавателите.

Брюксел промени собствените си закони за оръжията преди две години след вълната от смъртоносни терористични атаки в цяла Европа, като наложи забрани върху някои видове полуавтоматични огнестрелни оръжия.

Въпреки че не е член на ЕС, Швейцария е обвързана с блока чрез набор от сложни двустранни споразумения.

Берн предупреди, че гласуването "не" ще доведе до изключване на Швейцария от безвизовия регион за пътуване в Шенген, както и от споразуменията от Дъблин, регулиращи процеса на търсене на убежище в Европа.

Швейцария ще премахне ограниченията за български и румънски работници

Швейцария ще премахне ограниченията за българи и румънци, които искат да работят в страната. По думите на швейцарския президент Ален ...

Това би имало сериозни последици за сигурността, убежището и дори туризма и би струвало на страната "няколко милиарда швейцарски франка всяка година".

Въпреки това, противниците на промяната твърдят, че правителствените предупреждения са "преувеличени". Те смятат, че промяната в закона е "диктат от страна на ЕС", който въздейства на швейцарския суверенитет и ще "заличи правото да притежава оръжие" в Швейцария.

Силната култура на пистолета в Швейцария е частично обвързана с традицията на националната отбрана, тъй като повечето швейцарски мъже преминават задължителна военна служба на възраст между 18 и 30 години и им е позволено да задържат оръжието си, когато се уволнят.

Трудно е да се знае точно колко огнестрелни оръжия са в обръщение в Швейцария, тъй като оръжията са регистрирани регионално и няма национален регистър.

Но според доклад от 2017 г. от Small Arms Survey, страната се гордее с 16-та най-висока степен на притежание на оръжие в света, с около 2,3 милиона огнестрелни оръжия сред цивилните - почти три на всеки 10 жители.

Швейцария не иска Абрамович, защото го свързва с пране на пари

Руският милиардер Роман Абрамович е свързан с престъпления като пране на пари и връзки с организираната престъпност и заради това е пол...

Друг въпрос, поставен на гласуване в неделя, е предложение на правителството за преразглеждане на корпоративната данъчна система на страната.

Реформата, която ще премахне някои данъчни предимства за мултинационалните компании и също ще вкара повече пари в пенсионната система на страната, също изглежда вероятно ще получи одобрението на избирателите.

Избирателните секции на повечето места ще отворят в 10:00 часа местно време и ще бъдат затворени по обяд, но повечето хора в алпийската държава гласуват предварително, а крайните резултати обикновено се изчисляват в късния следобед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа