Референдум за оръжията в Швейцария

3154
Референдум за оръжията в Швейцария
Снимка: Thinkstock

Швейцария гласува на референдум за това дали да приведе законите за оръжията в страната в съответствие със законодателството на ЕС, тъй като правителството предупреждава, че гласуването "не" може да застраши отношенията с блока.

Искането от Европейски съюз швейцарците да затегнат законите си за оръжията, предизвика рядък национален дебат за притежаването на огнестрелно оръжие в богатата алпийска нация.

Швейцария дари 2,5 млн. лв за детска градина в ромската махала в Сливен

130 хлапета от населения предимно с роми квартал „Надежда“ в Сливен за пръв път ще имат възможност  да посещават детс...

Въпреки че правителството предупреди, че новото законодателство е от решаващо значение за страната, която не е член на ЕС, но има договори с блока, предложението предизвика ожесточен отпор от лобито на оръжията и ентусиастите по стрелба, които събраха достатъчно подписи, за да предизвикат гласуване под известната система за пряка демокрация в Швейцария.

Но най-новите проучвания сочат, че реформата в закона за оръжията ще получи силна подкрепа с 65% от гласоподавателите.

Брюксел промени собствените си закони за оръжията преди две години след вълната от смъртоносни терористични атаки в цяла Европа, като наложи забрани върху някои видове полуавтоматични огнестрелни оръжия.

Въпреки че не е член на ЕС, Швейцария е обвързана с блока чрез набор от сложни двустранни споразумения.

Берн предупреди, че гласуването "не" ще доведе до изключване на Швейцария от безвизовия регион за пътуване в Шенген, както и от споразуменията от Дъблин, регулиращи процеса на търсене на убежище в Европа.

Швейцария ще премахне ограниченията за български и румънски работници

Швейцария ще премахне ограниченията за българи и румънци, които искат да работят в страната. По думите на швейцарския президент Ален ...

Това би имало сериозни последици за сигурността, убежището и дори туризма и би струвало на страната "няколко милиарда швейцарски франка всяка година".

Въпреки това, противниците на промяната твърдят, че правителствените предупреждения са "преувеличени". Те смятат, че промяната в закона е "диктат от страна на ЕС", който въздейства на швейцарския суверенитет и ще "заличи правото да притежава оръжие" в Швейцария.

Силната култура на пистолета в Швейцария е частично обвързана с традицията на националната отбрана, тъй като повечето швейцарски мъже преминават задължителна военна служба на възраст между 18 и 30 години и им е позволено да задържат оръжието си, когато се уволнят.

Трудно е да се знае точно колко огнестрелни оръжия са в обръщение в Швейцария, тъй като оръжията са регистрирани регионално и няма национален регистър.

Но според доклад от 2017 г. от Small Arms Survey, страната се гордее с 16-та най-висока степен на притежание на оръжие в света, с около 2,3 милиона огнестрелни оръжия сред цивилните - почти три на всеки 10 жители.

Швейцария не иска Абрамович, защото го свързва с пране на пари

Руският милиардер Роман Абрамович е свързан с престъпления като пране на пари и връзки с организираната престъпност и заради това е пол...

Друг въпрос, поставен на гласуване в неделя, е предложение на правителството за преразглеждане на корпоративната данъчна система на страната.

Реформата, която ще премахне някои данъчни предимства за мултинационалните компании и също ще вкара повече пари в пенсионната система на страната, също изглежда вероятно ще получи одобрението на избирателите.

Избирателните секции на повечето места ще отворят в 10:00 часа местно време и ще бъдат затворени по обяд, но повечето хора в алпийската държава гласуват предварително, а крайните резултати обикновено се изчисляват в късния следобед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа