Репортаж: Как войниците на Украйна се готвят за контранастъпление

5447
Репортаж: Как войниците на Украйна се готвят за контранастъпление
Снимка: Getty images

В една тренировъчна база в Запорожието украински войници се обучават как се щурмува и превзема вражески окоп, как се залавят противникови войници, как се осигурява широк периметър за придвижването на войсковите части. Обучението им е част от подготовката на украинските части за предстоящата контраофанзива, пише Андреа Беер за АРД, която е била допусната да проследи учението.

"Или продължавате напред, или се оттегляте и се прегрупирате, но оставате винаги в движение“, се чуват наставленията на един от военните инструктори. Той припомня на войниците и това, че окопалите се руски войници ще са в по-изгодна позиция, тъй като ще се намират в положение на самоотбрана.

"Да дадем възможно най-малко жертви"

„Искаме да спасим колкото се може повече наши войници. Затова подобряваме бойните им умения", казва инструкторът. „На колкото повече неща ги научим тук, толкова по-малко кръв ще пролеят нашите войници при контранастъплението“, казва още той пред АРД.

Костянтин Васичински е офицер от активния резерв, който от един месец е ангажиран с обучението на войниците от тази бригада. Дядото на четири внучета е прекратил военната си служба още преди 20 години, но се върнал в армията, когато започнали бойните действия в Донбас през 2014 година. Преди 1 година бил ранен, след което започнал да обучава войници.

"Не подценявайте врага"

Малко по-нататък, на близкия хълм, група бойци от Националната гвардия тренират отблъскването на руска атака – задачата им е да осигурят защита на местното население, подложено на бомбардировки от въздуха и на тежък артилерийски обстрел на руската страна. Техен инструктор е Олех. „Трябва да сме максимално добре подготвени и да сме готови за най-лошото, защото руската армия воюва вече от една година и е натрупала доста боен опит. Никога не трябва да подценяваме врага“, казва офицерът пред АРД. След това той разказва как доставяните на украинската армия западни оръжия разширяват нейните възможности – включително в тактическо отношение.

„Постоянните тренировки, добрите оръжия и бойният опит са решаващите фактори, които могат да спасят живота на войника при контакт с противниковите бойци“, казва Олех. Мисълта за това, че могат да попаднат в руски плен, тревожи някои от войниците. Офицерът познава и войници, които вече са били в руски плен. Самият той не знае какво би избрал, ако попадне в такава ситуация – да остане в плен или да умре. Казва още, че за такива случаи някои украински войници държат в себе си граната, която да използват, ако им се наложи.

"Вярваме в силите си"

„Ще направим необходимото, за да прогоним окупаторите от нашата страна. Нищо друго не искаме“, казва един от войниците. „Вярваме в нашите сили и знаем, че накрая всичко тук отново ще е част от Украйна“, добавя друг.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа