Репортаж: Как войниците на Украйна се готвят за контранастъпление

5475
Репортаж: Как войниците на Украйна се готвят за контранастъпление
Снимка: Getty images

В една тренировъчна база в Запорожието украински войници се обучават как се щурмува и превзема вражески окоп, как се залавят противникови войници, как се осигурява широк периметър за придвижването на войсковите части. Обучението им е част от подготовката на украинските части за предстоящата контраофанзива, пише Андреа Беер за АРД, която е била допусната да проследи учението.

"Или продължавате напред, или се оттегляте и се прегрупирате, но оставате винаги в движение“, се чуват наставленията на един от военните инструктори. Той припомня на войниците и това, че окопалите се руски войници ще са в по-изгодна позиция, тъй като ще се намират в положение на самоотбрана.

"Да дадем възможно най-малко жертви"

„Искаме да спасим колкото се може повече наши войници. Затова подобряваме бойните им умения", казва инструкторът. „На колкото повече неща ги научим тук, толкова по-малко кръв ще пролеят нашите войници при контранастъплението“, казва още той пред АРД.

Костянтин Васичински е офицер от активния резерв, който от един месец е ангажиран с обучението на войниците от тази бригада. Дядото на четири внучета е прекратил военната си служба още преди 20 години, но се върнал в армията, когато започнали бойните действия в Донбас през 2014 година. Преди 1 година бил ранен, след което започнал да обучава войници.

"Не подценявайте врага"

Малко по-нататък, на близкия хълм, група бойци от Националната гвардия тренират отблъскването на руска атака – задачата им е да осигурят защита на местното население, подложено на бомбардировки от въздуха и на тежък артилерийски обстрел на руската страна. Техен инструктор е Олех. „Трябва да сме максимално добре подготвени и да сме готови за най-лошото, защото руската армия воюва вече от една година и е натрупала доста боен опит. Никога не трябва да подценяваме врага“, казва офицерът пред АРД. След това той разказва как доставяните на украинската армия западни оръжия разширяват нейните възможности – включително в тактическо отношение.

„Постоянните тренировки, добрите оръжия и бойният опит са решаващите фактори, които могат да спасят живота на войника при контакт с противниковите бойци“, казва Олех. Мисълта за това, че могат да попаднат в руски плен, тревожи някои от войниците. Офицерът познава и войници, които вече са били в руски плен. Самият той не знае какво би избрал, ако попадне в такава ситуация – да остане в плен или да умре. Казва още, че за такива случаи някои украински войници държат в себе си граната, която да използват, ако им се наложи.

"Вярваме в силите си"

„Ще направим необходимото, за да прогоним окупаторите от нашата страна. Нищо друго не искаме“, казва един от войниците. „Вярваме в нашите сили и знаем, че накрая всичко тук отново ще е част от Украйна“, добавя друг.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа