Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?

15764
Репутацията на Пригожин е в калта: Той е мека китка?
Снимка: Getty Images

Мощен удар по репутацията на бързо набралия популярност руски олигарх Евгений Пригожин, известен като Готвача на Путин, беше нанесен чрез социалните мрежи. В две видеа едър татуиран мъж, който се нарича Саша Курара, говори за миналото на Пригожин в затвора. В периода 1981 – 1988 година бъдещият руски олигарх лежи зад решетките заради присъда за грабеж.

Въпросният Саша твърди, че в затвора Пригожин му е бил "държанка". И отправя сочни обиди както към него, така и към ЧВК Вагнер. "Всички, който се записвате там, отивате под знамето на един п*д***ст. Вие дори не сте равни на този ..., ами сте под него", добавя въпросният Саша. Той обявява и, че е готов да се срещне с Пригожин и всеки, който иска, лице в лице, като предлага това да стане в Турция.

Основателен въпрос за достоверността на излъченото видео обаче е на колко точно години е бил Саша, когато Пригожин е лежал в затвора - самият Пригожин е бил на 20 години, когато се озовава зад решетките.

Тази изява беше коментирана от Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, в предаването "Фейгин LIVE". Арестович изказа предположение, че е възможно заради тези твърдения Пригожин да стане "токсичен" за руския елит – никой от важните фигури около Владимир Путин няма да иска да бъде свързван от него. Това ще е предимство за други – като например чеченския лидер Рамзан Кадиров, смята Арестович.

ОЩЕ: Почва ли Путин да търси как да озапти Пригожин и ЧВК Вагнер, включително чрез Кадиров?

Развитието на войната в Украйна

За пореден ден на фронта няма големи промени, като в голяма степен украинските и руските данни съвпадат, но не напълно.

По отношение на Бахмут един от верифицираните профили в Twitter, които следят изкъсо събитията, публикува скрийншотове от канали в Телеграм, свързани с ЧВК Вагнер. От написаното там се вижда, че обкръжението на ключовия за овладяването на Донецка област град е далеч – защото ЧВК Вагнер не правят нищо по фланга от север (КАРТА).

В косвено потвърждение на тези думи известният руски телеграм канал "Рибар" се хвали, че "вагнеровците" са превзели село Курдюмовка, което се намира на югоизток от града. Отделно каналът твърди и, че ЧВК Вагнер са стигнали до водния канал Северски Донец – Донбас, чрез който с вода се снабдява Горловка. Има и непотвърдени твърдения за руска атака на магистралата, свързваща Бахмут с Часив Яр. Украинците обаче са категорични, че са отбили всички атаки в Бахмутска област, включително опит за руска атака срещу магистралата между Бахмут и Соледар (Т1302), а срещу Бахмут е нямало пехотна атака. Показателно е, че в своя обзор за деня руското военно министерство пише само едно изречение за Донецк – настъплението продължава, без изобщо да дава допълнителни уточнения къде и какво. А "Рибар" предупреждава, че при друго от много села около Бахмут – Клещеевка (отново на югоизток от града, на около 7 километра), се разполагат украински части с американски гаубици М777. Геолокализирани видеокадри показват и какво се случва с руските атаки през голото поле при югоизточните предградия на Бахмут.

ОЩЕ: На думи руснаците затягат обръча около Бахмут, но видеокадри сочат друго

По отношение на Авдеевка, украинският щаб казва, че е отбито поредното руско нападение в Маринка и Невелско, като „Рибар” де факто потвърждава това.

В Луганска област инициативата продължава да е при украинците, но руснаците твърдят, че са блокирали поредна атака при Красная Поповка. Има поредна руска атака, включително с артилерия, на Билохоривка, която е важна за контрола на преминаване на река Северски Донец, но украинците твърдят, че тя е парирана, а руснаците не се хвалят да са превзели Билохоривка.

На юг, украинският главен щаб докладва за 4 извършени обстрела от украинската армия по руски позиции – в Полохи, Токмак (там отдавна руснаците складират военна техника и ползват града като база), Басан, както и обстрел по позиции на магистрала Т0401. По украински оценки, при тези обстрели са убити 470 руски войници, унищожени са 50 единици военна техника. Експлозии, вероятно пак след украински удари, е имало в Скадовск, Хеническ и Новоолексиивка. Руснаците пък твърдят, че са унищожили две украински артилерийски установки "Ураган" при Нова Каховка.

В своя дневен доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обръща внимание, че руската армия вече не използва своя основна структурна единица в Украйна. Става въпрос за батальонно-тактическата група. Показателно е, че сега, с вълната от новомобилизирани, Русия опитва да действа "на едро" - под въпрос обаче е какъв е ефектът.

ОЩЕ: НАТО обмисля изпращането на системи Patriot за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа