Решаваща седмица за преговорите в Германия

38171
Решаваща седмица за преговорите в Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Тази седмица германският канцлер Ангела Меркел трябва да избере своя партньор за управляваща коалиция, след което да проведе конкретни разговори, които в следващите два месеца да доведат до формиране на ново правителството.

Днес канцлерът трябва да проведе срещи с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), след което във вторник да разговаря със Зелените – друг потенциален партньор за коалиция с алианса на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС).

ХДС/ХСС бяха големите победители на парламентарните избори от 22 септември, но на двете партии не им достигнаха пет места, за да получат абсолютно мнозинство в Бундестага.

С 311 мандата в 631-местния парламент консерваторите трябва да си намерят коалиционен партньор, който този път не може да е либералната Свободна демократическа партия (СвДП), тъй като формацията няма нито един депутат в парламента.

Меркел проведе предварителни разговори с ГСДП, която със своите 193 депутати е най-голямата партия след консерваторите. Среща се състоя и със Зелените, които разполагат с 63 мандата в Бундестага. По време на първия кръг обаче не бе взето никакво решение и нито една партия не изрази голямо желание да участва в коалиция.

Въпреки това ГСДП е най-вероятният партньор в бъдещата коалиция, тъй като партията вече участва в управлението на страната през 2005-2009 г. Най-старата партия обаче, със значително по-слабо влияние в сравнение с 2005 година, не е единна по въпроса да управлява отново с Ангела Меркел.

„Днешните разговори ще имат огромно значение, за да се даде отговор дали съществува солидна основа за пълнокръвни преговори за коалиция”, заяви Андреа Налес от ГСДП.

Вероятността за дълги преговори, които може да траят няколко месеца, притеснява европейските партньори на Германия, които се опасяват, че такива разговори ще забавят необходимите мерки за борба с финансовата криза в еврозоната, като например проекта за банков съюз.

Още повече че социалдемократите усложниха разговорите с Меркел, като в неделя посочиха въвеждането на национална минимална заплата като предпоставка за участието си в правителството. „Няма да има правителство с ГСДП без споразумение за минималната национална заплата от 8,50 евро на час”, предупреди Налес.

Дори и коалицията ХДС/ХСС-Зелените да е смятана за по-малко вероятна, Меркел, която в миналото е била министър на околната среда, през последните години узря за подобна идея и се обгради с депутати, които са отворени за подобен алианс.

Тя може да има нужда от Зелените, ако ГСДП се запъне. Социалдемократите вече обещаха на своите 472 хиляди поддръжници възможността да се произнесат по евентуалното споразумение за коалиция – безпрецедентно и рисковано решение, което в крайна сметка може да се обърне срещу тях.

Ройтерс

Имигранти от България и Румъния ще получават социални помощи в Германия

Имигранти от България и Румъния вероятно вече ще имат право на средства по Харц-4, пише в. „Вестдойче алгемайне цайтунг”. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа