Резултати от руската офанзива при Авдеевка - купища трупове (ВИДЕО)

16403
Резултати от руската офанзива при Авдеевка - купища трупове (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Т. нар. зимна руска офанзива изглежда зацикля все повече, като се трупат данни именно за такова заключение.

ОЩЕ: Пригожин не спира да бие тревога за Бахмут, Си Дзинпин не угоди на Путин (ВИДЕО)

(КАРТА) В последните почти 2 седмици впечатление направи засилената руска активност по отношение на Авдеевка – най-силната украинска позиция в тила на град Донецк. Именно от боевете там обаче бяха показани кадри на окопи, пълни с убити и ранени руснаци – като доказателство какъв е успехът на руските атаки там. Показаните кадри са от позиции при Водяне, на юг от Авдеевка. Що се отнася до северния фронт там, бившият силов министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на доживотен затвор на първа инстанция в Хага заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин обясни защо не може да се говори за никакво обкръжение на Авдеевка все още – не е превзето Степово. Оттам минава жп линита, по която се осъществява украинската логистика за Авдеевка. Точно това сочат данните и от сутрешната сводка на украинския щаб – че са спрени руските атаки при Степово, при Краснохоривка (9 километра северно от Авдеевка, непосредствено на изток от Степово), при Бердичи (точно до Степово, на километър-два на запад), както и от юг – при Водяне (8 километра югозападно от Авдеевка), Северно, Първомайско, както и при Маринка и село Победа, на 30-тина километра южно от Авдеевка.

Сред руските военни блогъри вече текат ожесточени спорове колко важна всъщност е Авдеевка, след като в Курахово (25 километра западно от Донецк) и Карловка (16 километра северозападно от Авдеевка) украинската армия се е укрепила толкова здраво, колкото и в Авдеевка и ще може да оказва натиск спрямо Донецк – на това обръща внимание в дневния си обзор ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

(КАРТА) В самия Бахмут, както и в района около него, няма никакви потвърдени данни за нови позиции, овладени от руските военни. Показателен за това е и обзорът на популярния руски телеграм канал "Рибар" - той говори как руският щурм продължавал, как "няколко цеха" на металообработващия завод АЗОМ били превзети, как от юг били превзети няколко високи сгради, а накрая признава, че при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) няма никакъв руски успех в битката за път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. Военният експерт Александър Коваленко е категоричен – руснаците са изгубили инициативата при Ивановско и руският устрем към центъра на Бахмут затихва. И украинците посочват за изминалото денонощие, че при Ивановско, а също и при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут) и Майорск удържат своите позиции. А говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати съобщи за само 13 пехотни сблъсъка в Бахмут, което е буквално двойно по-малко, отколкото преди само 4-5 дни.

(КАРТА) Украинският щаб изброява и – удържани са украинските позиции от север – при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут), Григоровка (непосредствено до Орехово-Васильовка), Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут) и по този начин руснаците не могат да пресекат магистрала М03 (Киев – Довжански).

В този смисъл, от ISW напомнят, че вече идва времето, в което ще изтекат шестмесечните договори на много вербувани от ЧВК Вагнер затворници в т.нар. първа такава вълна от есента на миналата година. Предвид данните за издавани масово предварително помилвания на записалите се да участват във войната в Украйна руски затворници, спокойно може да се очаква наемническата армия на Евгений Пригожин да отслабне още повече и това да е умишлено търсен ефект в по-дългосрочен хоризонт от Кремъл.

(КАРТА) В Луганска област нищо ново под слънцето – има дори непотвърдени данни, че украинците са си върнали превзети от руснаците позиции при Диброва, на 5 километра южно от Кремена. Билохоривка, на 10 километра югозападно от Кремена, си остава украинска позиция, важна за форсирането на реките Жребец и Северски Донец. Полковник Черевати уточнява, че през изминалото денонощие е имало по-тежък руски артилерийски обстрел по цялата линия Сватово – Кремена.

Тази нощ е имало и експлозии в Севастопол, Крим. Вече се увеличават руските притеснения, че ще има украинска атака през река Днепър, при Хола Пристан.

За отбелязване е, че издирваният от Хага за военни престъпления руски диктатор Владимир Путин отчете британското решение да бъдат предоставени снаряди с обеднен уран на Украйна (такива са някои танкови снаряди) като ескалация на войната. Путин използва реторика в смисъл на ядрена заплаха, което е категорично невярно – тези снаряди имат по-голяма пробивна мощ и нямат радиационен ефект, който е по-различен от други конвенционални боеприпаси.

ОЩЕ: Превръща ли се Русия в ресурсна колония на Китай?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа